Regisztráció és bejelentkezés

Használtruha üzlet(ek) tervezése során felmerülő ergonómiai kérdések vizsgálatai és javaslatai

A dolgozat célja, egy használt ruha kereskedés új belső kialakításának megtervezése során felmerülő ergonómiai kérdések definiálása és egy, a tervezést támogató követelmény jegyzék meghatározása, illetve tervezési javaslat adása. A kereskedést megreformáló új arculat és a hozzá tartozó belsőtér megtervezése során a tervezési filozófia az, hogy az üzlet, mint csomagolás és szolgáltatás egyben jelenik meg. Továbbá a kereskedés úgy, mint egy márka.

A tervezés során a cél, a felhasználók számára a legmegfelelőbb környezet teremtése, ezzel növelve az üzleti folyamatok hatékonyságát, valamint a vevői megelégedettség szintjét. Annak érdekében, hogy ezek teljesülhessenek, a tervezési követelményeknek pontosaknak és egyértelműeknek kell lenniük, ennek érdekében a felhasználói jellemzők és szükségletek/igények azonosítása elkerülhetetlen. Illetve ezek által az információk által követhetjük a design-for-all egyetemes tervezésmódot.

A tervezés előtt megfontolandó a jelenlegi ergonómiai problémák feltárása, és ezen problémáknak az orvoslására adott javaslatok megadása. Majd az új berendezés tervezése során felhasznált fizikai, antropometriai adatoknak meghatározása és az egyéb fizikai követelmények meghatározása, úgy, mint a megvilágítás esetleges szükséges áttervezése, illetve a tájékoztató felületek megfelelő kialakításának a meghatározása és egy tervezési javaslat megadása.

A dolgozat során, mind a követelmények, mind a tervezési javaslatok megadása során fontos figyelembe venni a környezet felhasználóit és azok feladatköreit. Ezáltal ki kell térni a vevői igényekre, szükségletekre. Továbbá az alkalmazottak számára a leghatékonyabb munkavégzési lehetőségekre és a környezet kialakítására, az eladói feladatokon keresztül, a vásárlók segítségén át, az árukészlet mozgatásáig, pakolásáig bezárólag.

szerző

  • Pleibeisz Alex
    Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Jókai Erika
    egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Jutalom