Regisztráció és bejelentkezés

A momentum számít: magas mentális nyomású helyzetek vizsgálata az NBA-ben dobás hatékonyságon keresztül (angol)

Az igazi kosárlabda sztárok, sőt a kiváló kiegészítő játékosok egyik meghatározó jellemzője, hogy milyen jól teljesítenek megnövekedett mentális nyomás alatt.

Ez a dolgozat egy olyan módszert mutat be, amellyel a kosárlabdameccsek során a nagy mentális nyomású helyzeteket a dobáshatékonyságon keresztül lehet azonosítani.

Annak érdekében, hogy kiszámítsuk, mekkora nyomásnak van kitéve egy csapat egy adott mérkőzés előtt, egy előrejelző modell segítségével meghatározzuk, hogy az adott mérkőzés mennyire fontos az adott csapat számára a szezon végi célja elérése szempontjából. A modell a mérkőzés kontextusára, a csapat jelenlegi formájára és a szezon előtti törekvésekre utaló jellemzőkre támaszkodik. Ezután hat szezon adatain vizsgáljuk a mérkőzés-előtti-nyomás mutatónk és más tényezők hatását az NBA-játékosok dobóteljesítményére. Azt találjuk, hogy az NBA-ben a dobóteljesítményre elsősorban az úgynevezett momentum van hatással, azaz amikor egy csapat rövid idő alatt jelentősen felülmúlja az ellenfelét.

szerző

 • Mihályi Balázs Márk
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Toka László
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Biczók Gergely
  docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést