Regisztráció és bejelentkezés

Közszolgálat a Youtube-on? A magyar fiatalok és a közszolgálatiság kapcsolata

Az európai közszolgálati műsorszolgáltatás legitimitását a rendszerváltás óta permanens vita övezi: vita egy olyan médiaszolgáltatásról, amelynek még a megegyezésen alapuló fogalmi meghatározása sem született meg.

Egyes meglátások szerint a közszolgálati műsorszolgáltatás tömegkommunikációs eszközökön folyó sugárzása elavult. Mások úgy gondolják, hogy a platform helyett az intézményesített közegben keresendő a hiba, mindemellett egy harmadik nézőpont a tartalom milyenségét kritizálja. Ennek fényében világos, hogy a szakirodalmi utalások alapján az európai közszolgálatiság jelenlegi formájában funkcióját vesztette, felvevőközönsége elenyésző. De mit gondol erről maga a célközönség? Hogyan viszonyulnak a magyar fiatalok a közszolgálatiság változásaihoz a digitális korban? Tényleg a Youtube-on szeretnének közszolgálati tartalmakat nézni?

Dolgozatom a közszolgálati média létjogosultságát övező vitát tárja fel, majd fókuszcsoportos beszélgetés illetve mélyinterjúk eredményei alapján bemutatja, hogy a magyar egyetemisták milyen attitűdökkel, gondolatokkal élnek a közszolgálatiságot, a közszolgálati médiát illetően. Kutatásom során a szakirodalmi problémafelvetések alapján alakítom ki a félig strukturált kérdéssort, melynek eredményeivel bebizonyítom, hogy a fiatal célközönség véleménye sokkal nagyobb mértékben formálhatja a közszolgálatiságot övező diskurzust, mint gondolnánk.

szerző

  • Csaba Nikolett
    Kommunikáció és médiatudomány mesterszak MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Tófalvy Tamás
    egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

I. helyezett