Regisztráció és bejelentkezés

Utcafotográfia

TDK kutatásom fő célja, az utcafotográfia témakörének bemutatása, és megmutassam, hogy ez az irányzat nem csak kordokumentáció hanem művészet, annak ellenére, hogy sokan gondolják az ellenkezőjét. Az ebben a stílusban elkészült képeken olyan mindennapi pillanatok, városi életképek jelennek meg, amik életünk szerves részét képzik, de gyakran elsiklunk felettük, mert már olyan sokszor láttuk őket. Viszont az utcafotográfia segít ezeket a pillanatokat megörökíteni, és átemelni egy művészeti környezetbe.

Kutatásomban ilyen egyszerű pillanatokat mutatok be olyan fényképek által, amin jól látható, hogy a tudatos fotográfiai látásmód és kompozíciós tudás által miként válnak a mindennapi események művészi képekké. Az ilyen jellegű képek végül is tartalmilag megegyezhetnek azokkal a képekkel, amiket az emberek általában az utcán készítenek telefonjaikkal, viszont az ilyen amatőr pillanatképekből hiányzik a tudatosság. Hiszen az emberek nagy részéről elmondható, hogy annak ellenére, hogy birtokolnak fényképezésre alkalmas eszközöket, például okostelefont, akár még fényképezőgépet is, mégsem ássák bele magukat mélyebben a fotográfiába.

Dolgozatomban az utcafotográfia stílusában alkotó híres művészek képein mutattam be miként jelennek a kompozíciós és egyéb fotográfiai elemek, majd ugyan ezeket az elemeket a saját magam által készített fotósorozatból kiemelt képeken is elemeztem. A képi anyag elkészítéséhez – visszanyúlva a fotográfia gyökereihez – analóg technikát alkalmaztam, különböző fekete-fehér filmekre készítettem el a fotósorozatot.

Kutatásom eredményeképp elmondható, hogy egy olyan átfogó képet adtam mind az utcafotográfia műfajáról, mind pedig olyan alapvető képalkotási módszerekről, amelyek hozzáadnak egyfajta plusz tartalmat az ilyen utcán készült képekhez.

szerző

  • Székely Márton
    Kommunikáció és médiatudomány alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bátori Zsolt
    egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést