Regisztráció és bejelentkezés

Kreatív Mesterséges Intelligencia

A dolgozat fő kérdése a következő: Lehet-e egy Mesterséges Intelligencia kreatív?

A probléma nehézsége a kreativitás meghatározásában rejlik. Több szempontból is vizsgálható a kreativitás, de ebben a dolgozatban a legtöbb csak nagyon tömören fog megjelenni, kivéve a számítógépes kreativitást. A kérdés egyértelműen filozófiai megközelítést igényel. A dolgozat a kapcsolódó irodalom feldolgozásával és a gondolatkísérletek módszerével vizsgálja a problémát.

A kreativitás definíciójának vizsgálatát követően, egy kreativitás-teszt tisztán elméleti szintű felépítésére kerül sor. Ez a teszt hivatott eldönteni, hogy egy bizonyos gépi intelligencia kreatív-e vagy nem? A kérdés eldöntését a teszt formailag lehetővé teszi, de ehhez bizonyos előfeltevések elfogadása szükséges. Az előfeltevések közötti összefüggések feltárása a dolgozat egyik eredménye.

A mesterséges intelligencia tudományterülete folyamatosan növekszik. Mostanra komoly gazdasági hatása van az intelligens gépeknek, vegyük például az Apple „személyes asszisztensét” Siri-t, a Google-t vagy Tesla önvezető autóját. Ezzel párhuzamosan a számítógépes kreativitás is egyre több teret nyer.

Bár egyelőre nem sok kreatívnak szánt gép van, de ez a kis szám idővel egyre csak nőni fog. Most az emberek az interneten információkat és régi ötleteket találhatnak, el fog jönni az az idő, amikor új és kreatív ötletekért fognak fordulni a mesterséges társaikhoz. Fel kell készülnünk erre a jövőre, amiben a kreativitás már nem biztos, hogy csak emberi kiváltság lesz.

szerző

  • Szigeti Ferenc
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Héder Mihály
    egyetemi docens, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

helyezés

II. helyezett