Regisztráció és bejelentkezés

A számviteli csalások és megelőzésük lehetőségei

A gazdasági bűncselekmények között világszerte az egyik leggyakrabban előforduló eset a pénzügyi és számviteli adatok meghamísítása, amelyek által okozott legnagyobb károk közé sorolhatóak a vállalat jó hírnevének elvesztése, az üzleti kapcsolatok megrendülése és a munkavállalók moráljának gyengülése. Ezekből a példákból is jól látható hogy a vállalatok számára nagyon fontos kérdés ezen bűncselekmények időben történő felderítése és kivédése, mivel ezek komoly közvetlen megtakarításként jelenek meg a vállalat számára.

Dolgozatomban azokra a kérdésekre keresem a választ, hogy kik, milyen okokból és mely területeken követnek el számviteli csalásokat, rávilágítva, hogy hol keletkeznek ezzel kapcsolatban a legnagyobb károk. Célom feltérképezni a számviteli csalások leggyakoribb formáit, megelőzésük és feltárásuk lehetőségeit, illetve rávilágítani következményeik káros hatásaira.

Szeretném bemutatni, hogy a gazdasági bűncselekményeken belül a számviteli csalásokra milyen jogi háttér vonatkozik és milyen törvényi szabályozás kontrolálja az ez kapcsolatos visszaéléseket. Külön figyelmet fogok fordítani a kreatív számvitel, a véletlen hiba és a szándékos csalás közötti különbség részletezésére és a könyvvizsgálók szerepére ezek kiszűrésében.

A dolgozatomban keresem a választ a számviteli csalások megelőzésének, időben történő észrevételének és feltárásának hatékony módjára, illetve a törvényszegések lehetséges csökkentésére. A csalás és hiba kiszűrésének elsődleges felelőssége az irányítással megbízott személyeket és a vezetőséget terheli. Célom mindezen kérdéseket gyakorlati szempontból megközelíteni és megfelelő példákkal alátámasztani.

szerző

  • Varga Fruzsina
    pénzügy
    mesterszak

konzulens

  • Szívós László
    , (külső)

helyezés

III. helyezett