Regisztráció és bejelentkezés

Tőzsdei vizualizációk értékelése szemkövetéses módszerrel

A modern pénzügyi piacok hatalmas mennyiségű adatot generálnak naponta, amelynek feldolgozása a korszerű számítógépek nagy számítási kapacitása mellett is komoly kihívást jelent. Az információtömeg emberi megértéséhez és a helyes befektetési döntések meghozatalához elengedhetetlen vizualizációk alkalmazása.

Az egyik legkorábbi, és napjainkban is egyik leggyakrabban használt tőzsdéhez köthető ábrázolási technika a japán gyertyák módszere, illetve széles körben alkalmazzák a tradicionális vonal- és oszlopdiagramokat részvényárfolyamok reprezentálására. Az elmúlt évtizedekben a hagyományos diagramok mellett egyre nagyobb teret nyernek a műszaki-informatikai területeken már széles körben alkalmazott, úgynevezett Visual Analytics módszerek, amelyek alapja az automatikus, intelligens adatelemzési eljárások és interaktív ábrázolási technikák kombinálása, így alkalmazásuk jelentősen megkönnyítheti pénzügyi elemzők, vagyonkezelők, befektetők munkáját az előnyös beruházási döntések meghozatalához.

Ezen újszerű technikák gyakorlati alkalmazása nagy potenciált rejt magában, azonban elengedhetetlen a vizualizációk hatékonyságának validálása felhasználók által. Tőzsdei adatok ábrázolási módszereinek értékelésére kevés publikáció született, így szükség van ezen területen kognitív kísérletek lebonyolítására.

Vizualizációk minősítésére tesztes, illetve szemkövetéses kísérletek alkalmazhatóak, melyek során a résztvevők a vizualizációhoz kapcsolódó feladatokat oldanak meg. Munkám során a tesztes és szemkövetéses módszereket együttesen alkalmazva végeztünk vizsgálatot a vonaldiagram és a japán gyertya technika összehasonlítására.

szerző

 • Bene Sára
  Műszaki menedzser mesterszak MSc
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulensek

 • Póra András
  egyetemi tanársegéd, Pénzügyek Tanszék
 • Szabó Bálint
  egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

II. helyezett