Regisztráció és bejelentkezés

A zöld pénzügyek helyzete Európában és Magyarországon

Az elmúlt fél évszázad során a környezetünk megóvásának fontossága egyre inkább az előtérbe került. Számos szervezet, mozgalom, rendezvény hívja fel az emberek figyelmét a környezetkárosítás veszélyeire. Napról napra jelennek meg az éghajlatváltozás egyre súlyosabb negatív következményei, éppen ezért olyan sürgető feladat a klímaváltozás hatásainak kontrollálása és mérséklése. A klímaváltozás nem csak környezeti, biológiai, hanem komoly gazdasági károkat is okoz, ami a pénzügyi szektorra is kihat.

Az Európai Unió évtizedek óta élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben, ennek legfrissebb példája, hogy 2019 decemberében bemutatta az új környezetvédelmi, fókuszú „European Green Deal” (Európai Zöld Megállapodás) nevű programját, melynek célja, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. A fenntartható és zöld pénzügyeknek kulcsszerep jut majd a program megvalósítása során.

Dolgozatom a zöld pénzügyhöz kapcsolódó kérdéseket járja körül. Alapvetően nemzetközi irodalomkutatásokra építve először áttekintem a környezetvédelem történetét, legfontosabb mérföldköveit (e.g. klímacsúcsok, nemzetközi szervezetek alakulása). Ezt követően bemutatom a figyelmen kívül hagyott klímaváltozás lehetséges következményeit, illetve kitérek a klímaváltozáshoz közvetlenül kapcsolódó kockázatokra. Összevetem a zöld pénzügyek és a hozzá kapcsolódó fő fogalmak jelenleg létező fontosabb definícióit. Ezt követően kitérek a zöld pénzügyhöz kapcsolódó szereplők felelősség- és feladatköreire, kiemelve a kormányokat és a központi bankokat. Ismertetem a zöld pénzügyi eszközök elterjedtebb típusait, azok előnyeit, illetve hátrányait, elsősorban a piaci alapú eszközökre és a zöld kötvényekre koncentrálva.

Dolgozatom elsősorban európai (azon belül is az Európai Unió tagállamairól vett) információkra, adatokra, statisztikákra alapoz, néhány globális kitekintéssel, illetve kitér a magyarországi zöld pénzügyek helyzetére is.

szerző

  • Keszthelyi Erzsébet
    Műszaki menedzser mesterszak MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Szallerné Sereg Nikolett
    Egyetemi tanársegéd, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Jutalom