Regisztráció és bejelentkezés

Virtual Business Playground, ahol a tehetség működőképes üzletté válik

Évek óta foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetne a tehetséges, ambiciózus frissen végzett hallgatókból magabiztos, a vállalkozói lét minden csínjával tisztában lévő sikeres üzletembereket képezni.

Alapvető problémának látom, hogy a megfelelő tárgyi tudással rendelkező diplomások nagy része nem kellő magabiztossággal lép ki az üzleti életbe. Főként a vállalkozói létre fókuszálnék a program keretében, hiszen az alkalmazottak elviekben minden segítséget megkapnak a munkahelytől, míg a fiatal vállalkozók úgymond magukra vannak utalva.

Célom egy olyan online zárt rendszer létrehozása, melyben a felhasználó (célcsoport: főiskolán, egyetemen vagy OKJ-s képzésben gazdasági területen végzett hallgatók) közérthető, használható információkat kap a vállalkozói léttel kapcsolatban. Kiépíthet adott ötletre alapozva egy virtuális, kockázat nélküli vállalkozást, megtalálhatja azt a szegmenst a piacon, amelyben sikeres lehet.

A program első lépcsőfokaként kérdések sorozatával tárja fel a felhasználó érdeklődési körét. Majd további funkciók és kérdések segítségével lépésről lépésre felépíti a vállalkozást. Kezdve a célpiac meghatározásától az adózáson át egészen az üzleti tervezésig.

Amitől ez a rendszer életképessé válhat az azon befektetők, hitelezők vagy vállalkozók köre, akik nyitottak a tehetségek támogatására és egy-egy ötletben látnak annyi fantáziát, hogy támogassák a megvalósulását.

A felhasználónak lehetősége lenne különféle témakörökben kérdéseket feltenni olyan szakembereknek, akik a témában jártassággal bírnak, természetesen privát formában. A felhasználó jogainak védelmét biztosítaná egy titoktartási szerződés is, amely garantálja, hogy az ötletet harmadik személy nem fogja felhasználni.

Működőképes rendszer szintjén tudnám megemlíteni a Magyar Iparszövetség úgynevezett vállalkozói Inkubátorházát, amely infrastruktúra és szellemi tőke biztosításával segíti a vállalkozásokat, azonban offline módon működik. 2008óta létezik Magyarországon Startup program is, melynek lényege innovatív kezdő vállalkozások versenyeztetése és tőketámogatása.

Lehetőséget látok abban, hogy a VBP-t a későbbiekben a Startup program alapjaként használhassák fel. Hiszen egy online módon létrehozott és tesztelt innovatív demo-vállalkozás jó esélyekkel indulhat a tőkéért vívott versenyben.

Nem kérdés hogy a rendszernek ma Magyarországon van létjogosultsága, hiszen a KSH adatai szerint 2014. évről 2015. évre mintegy 27.000-res nagyságrendű emelkedés figyelhető meg az egyéni vállalkozások számában.

szerző

  • Farkas Magdolna
    Tanár – közgazdásztanár
    mesterképzés (MA/MSc), levelező

konzulens

  • Dr. Benedek András
    egyetemi tanár, Műszaki Pedagógia Tanszék

helyezés

Jutalom