Regisztráció és bejelentkezés

Készletgazdálkodási mechanizmus fejlesztése egy villamosipari vállalatnál

Dolgozatomban utánajártam a készletgazdálkodási modelleknek, amelyekről irodalomkutatást végeztem, hogy minél több fajtájukat megismerhessem, a későbbiekben azokat a való életben is alkalmazni tudjam.

Az elején bemutattam az általam választott vállalatot a Johnsvill Kft.-t. Ez egy vilamosipari vállalat Pest megyei székhellyel, amely több 10 éves múltra tekint vissza. Fő üzleti területei a karbantartás, világítástechnikai rekonstrukciók, kábelkereskedelem, kapcsolószekrények tervezése és gyártása, illetve napelem rendszerek telepítése.

A vállalat készletgazdálkodása terén az egyik vezetéket vizsgáltam, amit a kapcsolószekrényekbe építenek be. Ezen a téren arra a következtetésre jutottam, hogy érdemes lenne egy modellt kiválasztani, amellyel a vállalat hatékonyabban és egyszerűbben működhet.

Az irodalomkutatás során a magyar és nemzetközi irodalmak elolvasása után több modellt elemeztem (periodikus készletvizsgálat, folyamatos készletvizsgálat, MRP, JIT, VMI, Newsboy), ezek előnyeit és hátrányait feltártam.

Továbbiakban a különböző sztochasztikus modelleket vizsgáltam, amelyeknek előnyeit, illetve hátrányait egyöntetűen megvizsgáltam.

Végezetül pedig a Johnsvill Kft.-nek javaslatot tettem az általam választott vezetékkel kapcsolatban melyik módszert használják, ez a folyamatos készletvizsgálat lett. Ezen a téren az EOQ formula segítségével számításokat végeztem, hogy mekkora mennyiséget rendeljen a vállalat, és mi legyen az a készletszint, amikor érdemes elindítani a megrendelést. Továbbá biztonsági készlet létrehozásában is tettem javaslatot.

szerző

  • Nagy Benjámin
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Sebestyén Zoltán
    egyetemi docens, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést