Regisztráció és bejelentkezés

„A videó fizetett promóciót tartalmaz” – Online véleményvezérek hatásának vizsgálata a YouTube-on

A 2000-es években a Web 2.0 elterjedésével teljesen új szolgáltatásokkal bővült az Internet. Megjelentek olyan oldalak, amiknek segítségével közösségi életet élhetünk a világhálón, blog, illetve rajongói oldalak segítségével pedig bárki megtanulhatott egy egyszerűbb weboldalt létrehozni; illetve létrejöttek a videós tartalmakat megjelenítő oldalak is, amelyekre ugyancsak a közönség töltötte fel a tartalmakat.

Dolgozatomat arra a megállapításra építem, hogy a mai fiatalokat, jellemzően az Y és Z generáció tagjait leginkább a fogyasztók által létrehozott tartalmakkal, közösségi média felületeken lehet elérni, amellett, hogy az idősebb generációk tagjai is egyre aktívabban használják ezeket a szolgáltatásokat. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy valaki fő foglalkozása legyen az internetes videós tartalmak gyártása Magyarországon (online videós véleményvezérekként), viszont mára már számos példa van arra, hogy ez koránt sem lehetetlen. Ha megfigyeljük a külföldi trendeket, rengeteg, itthon még nem felhasznált marketing eszközt találhatunk, amelyet a videómegosztó oldalak tudnak nyújtani.

Dolgozatomban a hazai YouTube csatornák vizsgálatára helyezem ezáltal a hangsúlyt. Célom rávilágítani arra, hogy érdemes kihasználni ezt a felületet különböző hirdetések, kampányok megvalósítására és az Y és a Z generáció véleményvezéreken keresztüli elérésére.

Dolgozatom további célja, hogy felmérjem a hazai YouTube nézési szokásokat és ez alapján javaslatokat fogalmazzak meg a hazai videógyártó véleményvezérek illetve a velük szerződő vállalatok számára. Következtetéseimet kvalitatív és kvantitatív primer kutatásra alapoztam. Kvalitatív kutatásom során Youtuberekkel folytattam mélyinterjúkat, hogy megismerjem a szponzorcégekkel való együttműködés során felmerülő kérdéseket. Az mélyinterjúk alanyait csatorna összetettségében és feliratkozók száma szerint csoportosítottam és minden csoportot részletesen is bemutattam. Az interjúk célja volt továbbá megismerni azt, hogy miként viszonyulnak a követőikhez, mennyire aktívak, milyen gyakran találkoznak, illetve mint fiatal véleményvezérek, hogyan ápolják a kapcsolatot velük. A kvantitatív kutatás online megkérdezéssel történt, aminek segítségével első sorban a YouTube nézési szokásokat, illetve a YouTube csatornákra vonatkozó, youtuberekhez fűződő aktivitásokat vizsgáltam, különös tekintettel a videók szponzorációjára és a termékelhelyezésekre, mint marketing eszközökre.

szerző

  • Pocskai Hajna
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Iványi Tamás
    egyetemi adjunktus, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett