Regisztráció és bejelentkezés

Szervezeti hatékonyság növelése projektmenedzsment érettség vizsgálattal

A komplex világ nagyvállalatainál az erős funkcionális működés mellett fontos a projektek szervezetbe történő integrációja is.

A globális versenyben a vállalatok egyre több olyan komplex feladat megoldására kényszerülnek (termék, szolgáltatás és szervezet fejlesztés) amit a hagyományos, elkülönülő funkcionális szervezeti egységekkel nem tudnak megoldani. Szükségük van az integrációt megvalósító projektmenedzsment módszertanra. Ennélfogva a projektek minősége nagyban befolyásolják a vállalat versenyképességét, kihatással vannak a költségekre, a hatékonyságra, a minőségre, és egyben a vevők elégedettségére is.

Azaz egy szervezet hatékonysága nagyban függ a projektmenedzsment hatékonyságától. A projektmenedzsment vállalati szervezetbe integrálása kritikus kérdés tehát Ennek fejlesztése érdekében a projektmenedzsment érettségét kell vizsgálnunk, azaz a projektek vállalati szervezetbe-kultúrába való beilleszkedését.

A fejlesztéshez két dolgot kell ismernünk, illetve felmérnünk:

Az elérni kívánt, optimális állapotot és a jelenlegi, kiindulási helyzetet.

A jelen TDK dolgozat a szakirodalmak és nagyvállalati konzultációk felhasználásával egy olyan, nagyvállalatoknál alkalmazható projektmenedzsment-érettség összehasonlítási alapot dolgoz ki, amely több dimenzióban képes megmutatni a szakirodalom által "best practise"-nek nyilvánított értékeket és eljárásokat. Ezzel megalapozva a fejlesztés következő lépéseit, a jelenlegi helyzet felmérését, illetve a jelenlegi helyzet és az optimális állapot összehasonlítását. Az alap felhasználásával láthatóvá fognak válni a cégen belüli fejlesztési szükségek, alkalmazásával pedig a projektmenedzsmenten keresztül az egész szervezet működésére lesz kihatással.

A TKD eredménye, az összehasonlítási alap egy keretrendszert határoz meg, alkalmazásával a folyamatok érthetővé, mérhetővé, transzparenssé válnak. Az alap láthatóvá teszi az egyes dimenziók-beli értékeket, ezen értékek szerint a "legjobb állapotot", valamint a továbbiakban kiindulási alapot képez az egyes dimenziók-beli fejlesztési törekvéseknek, melyhez a következő lépés, az értékek alapján történő kérdőívek kidolgozása és ezek segítségével a jelenlegi állapot felmérése.

szerző

  • Páncsics Zsombor
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Prónay Gábor
    címzetes egyetemi docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

I. helyezett