Regisztráció és bejelentkezés

Minőségmenedzsment rendszerek szerepének összehasonlító elemzése a termelő- és szolgáltató szektorban

Az utóbbi évtizedekben a minőségmenedzsment szerepe egyre fontosabbá vált a termelő-és a szolgáltató szektorban. A hatékonyság, eredményesség és a versenyképesség alapvető feltétele, a minőségmenedzsment rendszer kialakítása. Elsődlegesen a termelő vállalatok számára kiépített eljárásokat és módszereket a piaci helyzet és az egyre változó igények miatt a szolgáltató szektorok folyamataira is alkalmazhatóvá kellett tenni. Azonban számos eltérés mutatkozik a két szektorban lévő minőségmenedzsment között. Ezen különbségeket több oldalról is meg lehet vizsgálni, mint például a folyamatok, a vevők és a vállalat kapcsolata, vagy a módszertan.

Gyakorlati példán történő bemutatással alátámaszthatjuk az előzőekben meghatározott feltevéseinket.

A szolgáltató szektorból az Avis Budget Group Bsc.-t választottuk ki. Látható, hogy itt a minőségmenedzsmentben nem csak a vevők, hanem az alkalmazottak is a középpontba kerültek, illetve több munkavállaló is részt vett a fejlesztésekben. Az fejlesztési eljárások túlnyomóan a puha módszerek közül kerültek ki.

A termelő cégek folyamatfejlesztésének gyakorlatát a Federal Mogul példáján mutatjuk be. Ebben az esetben sokkal kézzelfoghatóbb és számszerűsíthetőbb adatokat és eredményeket kaptunk. A fejlesztésnél mind a puha mind a kemény minőségmenedzsment módszerek alkalmazhatóak voltak.

Az elméleti tudásunkat a gyakorlati tapasztalattokkal kiegészítve, össze tudjuk hasonlítani a két terület minőségmenedzsmenthez való hozzáállását és szemléletét, annak alkalmazásának körülményeit. Ez a tanulmány bemutatja a két szektor tevékenységét ebben a témakörben és segít meghatározni a különbségeiket és hasonlóságaikat. Fontos, hogy ki tudjuk választani azon módszereket és eljárásokat, amelyek legjobban illeszkednek egy vállalat profiljához, és ezzel elérve a leghatékonyabb eredményeket és a vevők legmagasabb szintű elégedettségét.

szerzők

 • Könyves Melinda
  műszaki menedzser
  mesterszak
 • Árva Gábor
  műszaki menedzser
  mesterszak

konzulens

 • Dr. Topár József
  c.egyetemi docens, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom