Regisztráció és bejelentkezés

Az autóipari beszállítók értékelési, önértékelési rendszerének fejlesztése

Az autóipari beszállítók értékelési, önértékelési rendszerének fejlesztése

A dolgozatom témakörét az autóipari beszállítók adják, melyben az értékelési, önértékelési rendszerük fejlesztésével foglalkozom. Az elmúlt pár évben a gazdasági váláság következtében szinte a világon mindenhol gazdasági visszaesésekről lehet hallani. Magyarországon is tapasztalhatóak e hatások, azonban az autóiparnak, az autóipari beszállítóknak a szerepe a mai napig nagyon jelentős. A fokozódó piaci verseny, globalizáció és a követelményekhez való gyors alkalmazkodás elvárásai közepette az autóipar egyre gyakrabban alkalmazz az outsourcingot.

Magyarország több esetben is helyet ad az autóipari vállalatok leányvállalatainak, akik jelentős mennyiségű külföldi és hazai beszállítót foglalkoztatnak. Jelen dolgozatban olyan kérdésköröket szeretnék érinteni, mint a beszállítóknak az ellátási láncban történő pozicionálása, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük az egyes alvállalkozóknak, milyen értékelési rendszeren keresztül választhatjuk ki a legmegfelelőbb beszállítót, valamint, hogy mely szabványoknak és előírásoknak szükséges megfelelniük.

A kutatásom során a beszállítók értékelésére, önértékelése kerül a fókuszba, megvizsgálok gyakorlatban alkalmazott és használt kérdőíveket,a melyet összevetek az ISO/TS 16949 gépjárműipari minőségmenedzsment rendszerre vonatkozó szabvány előírásaival, koncentrálva a megfelelőképességek értékelése. Cél egy általános kérdéslista definiálása és kialakítása, amit autóipari beszállítóknak az ellátási láncban való pozicionálásukhoz, költségeik csökkentéséhez, a követelményeknek és szabványoknak való megfeleléshez, valamint, a minőségi követelmények teljesítéséhez, a vevői igények lehető legmagasabb szinten történő kielégítésükhöz használhatnak. Ez egyben lehetőséget nyújt arra is, hogy megítélhessék a beszállítói piacra történő belépésre való alkalmasságukat is.

A kutatás részét képzi, ezen kérdéslista összeállítása után autóipari beszállítókkal való egyeztetése, kipróbálása (tesztelése) és a tapasztalatok összesítése, konzekvenciák levonása. Cél, egy olyan dokumentum kidolgozása, amely a gyakorlatban is alkalmazható és használható. Ezzel hozzájárul a hazai beszállító potenciál fejlesztéséhez..

szerző

  • Németh Gerda
    műszaki menedzser
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Topár József
    c.egyetemi docens, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

III. helyezett