Regisztráció és bejelentkezés

Formula Student versenycsapat szervezetfejlesztése

A BME Formula Racing Team (BME FRT) egy 2007-ben alapított, kizárólag hallgatókból álló egyetemi versenycsapat, ami azzal a céllal jött létre, hogy első és anno egyetlen magyar csapatként versenyautót építsen és részt vegyen a világméretű Formula Student versenysorozatban. Az alapításkor mindössze 18 fős csapat az évek során folyamatosan növekedett. A 2014-es évad során az összes belépőt is beszámítva több, mint 200 főre nőtt csak azon tagok száma, akik a fenti szezonban járultak hozzá a csapat sikereihez. Ez a hatalmas méretű bővülés és a csapat meghatározó embereinek vezetői készségeinek hiánya komoly kihívás elé állította a BME Formula Racing Teamet.

Jelen dolgozat célja, hogy a szervezetfejlesztés technikáinak alkalmazásával feltárja a csapat alapvető problémáinak gyökerét, majd e problémák orvoslására javaslatot tegyen.

A problémafeltárás során mind strukturális, mind kulturális elemzésre sor kerül, ennek során a csoport fejlődéséből fakadó természetes jelenségekre, valamint a további hiányosságra (vezetői gyengeségekre), azok okaira és következményeire kitérek. A megoldáskeresés során részletesen tárgyalom az alapul szolgáló, újonnan kialakított értékrendet, küldetést és jövőképet, valamint a BME FRT 2015-ös szezonjára vonatkozó csapatstruktúra-kialakítás folyamatát. A dolgozat utolsó fejezetében a csapat működését segítő emberierőforrás technikákat és a csapat, mint non-profit szervezet motivációs sajátosságaiból fakadó további feladatokat helyezem a középpontba, megoldást kínálva a jelenlegi és jövőben várható kihívásokra.

szerző

  • Varga Zoltán
    műszaki menedzser
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Finna Henrietta
    egyetemi adjunktus, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

II. helyezett