Regisztráció és bejelentkezés

Egy speciális egészségügyi szolgáltatás készletgazdálkodási problémájának vizsgálata

A dolgozatban egy speciális egészségügyi szolgáltató vállalat készletgazdálkodási problémáját vizsgáltam meg és tettem javaslatot a probléma megoldására. A Diaverum Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft. veseelégtelenségben szenvedő betegek dializálásával foglalkozik, a Diaverum anyavállalat magyarországi ágazataként.

A kezelések két fő típusa a haemodialízis és a peritoneális dialízis. Míg a haemodialízisre (HD) a klinikákon kerül sor, addig a peritoneális dialízist (PD) a beteg az otthonában saját magának végzi el. Az eltérő kezelési módok eltérő készletezési rendszert igényelnek. Az otthoni PD kezeléshez szükséges gyógyszerek raktározására nincs engedélye a cégnek, így ezek tárolása a betegeknél történik, míg a kórházi kezelések esetében a gyógyszert egy központi raktár tárolja. A két eltérő készletezési rendszer működése a készletezési költségek szempontjából kedvezőtlen, ráadásul az egyes rendszerek működése is javítható.

A vázolt problémára három lehetséges megoldást javasoltam. A betegek rendszeres, otthoni ellenőrzésének gyakoriságát növelve számon tarthatóak lennének a felhasznált anyagok. Ez azonban a dializáló nővérek jelenleg is nagy munkaterhelése és a magas utazási költségek miatt nem térülne meg. Másik lehetőség a klinikák adminisztrációs készségének javítása, mellyel már próbálkozott a vállalat, azonban a hiányos adminisztrációs tudás, és emberi erőforrás hiány miatt ez sem tűnt megfelelő megoldásnak. Célravezető megoldás lehet a gyógyszerkészletek betegenkénti nyilvántartása a vállalatirányítási rendszerben. E harmadik lehetőség a vállalatnál bevezetésre került, de nem bizonyult sikeresnek. TDK dolgozatomban részletesen bemutatom a javasolt módszereket, a bevezetés tapasztalatait, a sikertelenség okát valamint a továbblépés lehetőségét.

szerző

  • Eschbach Karolina
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Koltai Tamás
    egyetemi tanár, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést