Regisztráció és bejelentkezés

Termékmenedzsment szerepkör elvárások a szoftverpiacon

A dolgozat célja, hogy átfogó képet adjon a szoftveriparban dolgozó termékmenedzserek munkakörével kapcsolatos változatos elvárásokról, az álláshirdetések elemzésén keresztül. A TDK munka elméleti része a termékmenedzsment fogalom változását és a szakma fejlődését ismerteti, kiemelve annak fontosságát a sikeres szoftvertermékek létrehozásában. A termékmenedzsment ma már kulcsfontosságú az informatikai (IT) termékfejlesztés folyamataiban, amely szervezetenként igen változatos elvárásokat és feladatokat takar.

Az empirikus rész leletanalízis segítségével tárja fel az IT szervezetek által támasztott elvárásokat. Ehhez a kutatáshoz a felhasznált adatokat (n = 212) a LinkedIn közösségi portál 2023 első félévében közzétett, termékmenedzser (product manager) pozíció megjelölésű álláshirdetései szolgáltatták. Az adatelemzés a pozícióval kapcsolatos trendeket és elvárásokat tárja fel több dimenzió mentén (például a munkavégzési lehetőségek, az elvárt szakmai és iparági tapasztalat, az elvárt végzettségek, valamint a munkakörbe tartozó feladatok, és az ezek elvégzéséhez szükséges készségek terén).

A gyakorlatban megjelenő elvárások megismerése révén a dolgozat célja, hogy összevesse a termékmenedzsment akadémiai és iparági definícióját, valamint segítséget nyújtson a termékmenedzsereknek a munkaerőpiaci helyzetük jobb megértésében. Az eredmények betekintést adnak az IT munkáltatók számára is a pozícióval kapcsolatos elvárásaik formálásához.

szerző

  • Sipos Andrea
    Egyéb hazai egyetem

konzulens

  • Szabó Bálint
    egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

I. helyezett