Regisztráció és bejelentkezés

Fiskális-Monetáris játszmák

A dolgozat a fiskális és monetáris politika kooperációját, stratégiáit és gazdasági döntéseik hatását mutatja be makroökonómiai és játékelméleti modellek segítségével. Az egymástól független intézmények saját költségeiket próbálják meg minimalizálni, amely viszont függ a másik fél döntésétől is. Zárt keynes-i gazdasággal, statikus modellel és teljes információs játékkal igyekszünk megoldást találni e játszma egyensúlyára. Vajon össztársadalmilag is hasznosabb-e a két szereplő függetlensége? Kinek hasznos egyikük esetleges dominanciája?

Továbbá fő szerepet kap az állami keresletpolitika és a pénzpolitika találkozása. Mit célszerű tenni a racionális döntéshozónak? Milyen stratégiát kövessen? Járhat mindenki jól?

Mind ezekre adunk választ a tanulmány során. Természetesen célunk a játszma reális, életszerű közgazdaságtani modellezése, számszerű prezentálása.

A tanulmányban előforduló összefüggéséhez, feltételezésekhez az általános keynes-i közgazdaságtant, a folyamatábrákat és a játékelméletet hívjuk segítségül, így egy átfogó, összetett képet kaphatunk a modell működéséről.

szerző

  • Németh Viktor
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Meyer Dietmar
    egyetemi tanár, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

I. helyezett