Regisztráció és bejelentkezés

Színek harca a gazdaságban

A feketegazdaságnak méltán van rossz híre, hiszen a médiában a korrupcióval karöltve emlegetik, sorra találkozunk nemzetgazdaságot romboló NAV-os csalásokkal, több milliós drogügyletekkel. Csakhogy ez esetben szó szerint a feketegazdaságról van szó, és nem tartozik ide a szürkegazdaság, ami az emberek fejében nem így áll össze. Azaz információs aszimmetriából fakadó népszerűségi hátrányba kerül minden olyan piaci tevékenység, ami nem teljesen legális.

Ugyanakkor a szürkegazdaság, sőt akár a feketegazdaság egyes részei annyira hétköznapivá váltak, hogy természetesnek vesszük. Akarva akaratlanul minden ember kapcsolatba kerül velük. Lehet, hogy az illető valamely családtagja félig bejelentett munkás. Lehet, hogy nem vette észre, vagy nem akarta észrevenni, hogy a sarki kisboltban nem adnak blokkot. Lehet, hogy szolgálták már ki alkohollal, holott tizennyolc éven aluli. Lehet, hogy van egy olyan távoli ismerőse, aki bogyókkal és növényi származékokkal indul bulizni. Ha mást nem, hallani már biztosan mindenki hallott a rejtett gazdaságról. Mégsem tudja pontosan senki, mi is az, miért rossz, mik az előnyös velejárói.

El is érkeztünk a dolgozatom témájához. Azon túl, hogy szeretnék egy jól összefogott, általános, követhető értekezést írni arról, mi is a gazdaság sötétebb oldala, hogyan működik, mik a mozgatórugói, és hogyan válhat maga is mozgatórugóvá, szeretnék kicsit jobban elmélyülni abban is, hogyan alakul a történelemmel, az adott társadalom kultúrájával, világszemléletével a rejtett gazdaság mértéke és milyensége, Magyarország példájára levetítve.

Deduktív módon, az általánostól az egyesig haladva, statisztikákkal, összevetett diagramokkal szeretnék rávilágítani a háttérben lévő okokra. Szeretnék egy egyetemes képet adni. A Magyarországi helyzetet pedig a fentiek tükrében fogom felvázolni.

Dolgozatom végére mindenképp kiemelném a gazdaság teljes kifehérítésének lehetetlenségét, akár két ellentétes elméleti modell felállításával, mint teljesen fekete és teljesen fehér gazdaság. Egyszerű közgazdaságtani alaptételekkel rámutatva miért racionális a „színes gazdaság”.

szerző

  • Pogány Emese
    Műszaki szakoktató alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Hevér Boglárka
    egyetemi tanársegéd, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom