Regisztráció és bejelentkezés

A jó szándék önmagában kevés - A civil szervezetek szegénységre gyakorolt hatásának vizsgálata

A munka világához közeledve bennünk is többször felmerült már a kérdés, hogy hova adnánk nyugodt szívvel az adónk 1%-át. Olyan szervezetet szerettünk volna keresni, amely a szegénység mérséklésén dolgozik. Aztán felmerültek bennünk azok a kérdések, hogy vajon honnan tudjuk, hogy egy szervezet hatékonyan használja-e fel a forrásait; hogyan mérhetjük egy szervezet eredményességét és vajon mivel lehetne javítani a hatékonyságon. Hamar észrevettük, hogy a honlapokon található nyilvános információk és az éves beszámolók nem nyújtanak elegendő segítséget ahhoz, hogy megtudjuk, hol is lenne legjobb helyen a pénzünk.

Kutatásunk célja tehát az volt, hogy megvizsgáljunk néhány olyan Magyarországon működő civil szervezetet, amely a szegénység mérséklésével foglalkozik. Kíváncsiak voltunk, milyen célkitűzéseket fogalmaznak meg, milyen eszközökkel dolgoznak, hogyan értékelik a munkájukat, van-e összefogás a civil szférában, milyen forrásokat használnak fel és mik a legnagyobb nehézségeik.

A kérdések nagy részére hamar választ kaptunk és sajnos inkább negatív, mint pozitív válaszokat, így a munkánkat a lehetséges megoldások és módszertanok felderítésével folytattuk. Megvizsgáltuk a kapcsolódó külföldi gyakorlatokat és ezen példák alapján igyekeztünk a magyar szervezetekre is alkalmazható eredményesség mérési eljárást kidolgozni. A szervezetekkel való személyes kapcsolatfelvétel során az is kiderült, hogy a megkeresett intézmények számára nagyon is hasznosíthatónak tűnt a munkánk. A legtöbb esetben ugyanis maguk a szervezetek sem mérik a tevékenységük eredményességét. Egyrészt az erőforrások hiányból fakadóan, másrészt pedig, mert nehéz meghatározni, hogy mi alapján mérhető a munkájuk sikeressége.

Dolgozatunkban ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására és egy mérési eljárás kidolgozására teszünk kísérletet.

szerzők

 • Egyed Janka
  Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
  alapképzés (BA/BSc)
 • Cser Nóra
  Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

 • Dr. Ligeti Zsombor
  egyetemi docens, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést