Regisztráció és bejelentkezés

A migráció játékelméleti elemzése

Dolgozatomban a migrációval foglalkozom, méghozzá az Európába, kifejezetten a Németországba – mint a legfontosabb célországba - történő migrációval.

Először a migráció történeti hátterét vizsgálom meg, ez adja meg a viszonyítási pontot, amivel a jelenlegi migráció összehasonlítható lesz, s rávilágítok a korábbi migrációs hullámok és a jelenlegi migráció közötti hasonlóságokra és különbségekre.

A továbbiakban célom egy olyan játékelméleti modell létrehozása, mely megmutatja, mi történik Németországgal az elkövetkező időben.

Ehhez a következő szempontokat veszem figyelembe: a Németországban élők száma, nemek szerinti megoszlása, migrációs háttér szerinti megoszlás, a születések száma és megoszlása nemek szerint. Ezen adatok alapján meghatározható, hogy hogyan változik a népesség megoszlása, valamint a nemek aránya a németek és a migránsok között az idő múlásával, s mennyi idő után éri el a migránsok aránya a kritikus szintet. Ezen arányok változását több, különböző méretű migrációs hullám esetén is megvizsgálom.

Egy második modellben áttekintem, hogy mennyiben változnak a részpopulációk arányai, illetve a kritikus pont, ha a képzettségi szint is megjelenik egy tényezőként a számításokban.

A számítás eredménye tehát megmutatja a részpopulációk arányváltozásait, valamint a túlélési esélyeiket migráció nélkül, s migráció mellett is.

szerző

 • Képes Petronella
  Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulensek

 • Dr. Meyer Dietmar
  egyetemi tanár, Közgazdaságtan Tanszék
 • Dr. Orbán Annamária
  egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

III. helyezett