Regisztráció és bejelentkezés

A hiperinfláció és az adaptív várakozások

Mi is az a hiperinfláció? Mióta létezik a fogalom és hol találkozhattunk vele először?

Manapság már szinte mindneki tudja miről is van szó. A havi minimum 50%-os pénzromlás, ahogy azt Cagan 1956-ban definiálta a The Monetary Dynamics of Hyperinflation című művében. Ez volt az első szakirodalom, mely komolyabban foglalkozott a hiperinfláció problémájával. Cagan után viszont, több közgazdász, köztük Buiter(1987), Kiguel(1989), Slavova(2003), Choudry(1998), Bogetic(1996), Petrovic és Vujosevic (1999) is foglalkozott ezzel a gazdasági problémával, valamint a Cagan által megalkotott hipeirnflációs modellel. Sokic(1996) és Vazquez(1998) munkássága szintén említésre méltó, a racionális várakozásokat véglegesen elvetve alkotották meg elméletüket.

Nem hiába foglalkoztak ennyien ezzel a problémakörrel. A történelem számos példát sorakoztat fel, melyek tapasztalatot nyújtottak a különböző elméletek megalkotásában, melyeknek célja egy újboli hipeirnflációs időszak elkerülése, annak megakadályozása.

De vajon elegendő e egy gazdasági modell, hogy előreláthassuk mi fog történni évek múlva? Milyen faktorok függvényében képes egy hiperinflációs modell jővőbeni sejtéseket eredményezni?

Ez a dolgozat történelmi példák segítségével próbálja megközelíteni a hiperinflációs modellt. Az árupiac és a pénzpiac változóin keresztül előrejelzéseket feltárni egy esetlegesen bekövetkező hiperinflációs válsággal kapcsolatban.

szerző

 • Godó Luca
  alkalmazott közgazdaságtan
  alapszak

konzulensek

 • Dr. Meyer Dietmar
  egyetemi tanár, Közgazdaságtan Tanszék
 • Hevér Boglárka
  egyetemi tanársegéd, Közgazdaságtan Tanszék