Regisztráció és bejelentkezés

Árfolyam előrejelzési modellek SWOT analízise

Meddig gyengülhet a forint az euróval szemben? Milyen euró/forint árfolyam mellet éri meg az euró hitelünket forintra váltani, vagy éppen fordítva? Tanulmányaim és szakmai gyakorlatom alatt is sokszor hallottam ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket. Ezeket jó és aktuális kérdések tartom a közgazdaságtan, a pénzügyek és a kormányzati költségvetések témaköreiben, de szerintem nem adható rájuk pontos válasz. Hogy miért nem?

Mert ahány különböző kérdésre keressük a választ, annyi modellt és módszert használhatunk fel a devizaárfolyamok előrejelzésére. Ha euró hitelünket szeretnénk forintra váltani, jobban ki vagyunk téve az árfolyam ingadozásának rövid távon, mint ha egy egy éves kormányzati költségvetést vizsgálunk. És még hosszabb távon – legyen a cél befektetés vagy kockázatkezelés – már megint másra kell figyeljünk.

Fontosnak tartom, hogy ismerjük az általunk éppen használt előrejelzési modellek és módszerek erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit. Tudjuk, hogy mire használhatjuk az egyes modelleket, mennyire megbízhatóak és tudományos vitákban mennyire állják meg a helyüket egymással és a kritikusokkal szemben.

Dolgozatomban a marketing területéről ismert SWOT analízist felhasználva mutatom be az árfolyam előrejelzési modellek erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit.

szerző

  • Nagy Balázs
    nemzetközi gazdálkodás
    alapszak

konzulens

  • Hevér Boglárka
    egyetemi tanársegéd, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom