Regisztráció és bejelentkezés

Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezmény

"Az amerikai politikai modell nem létezne európai segítség, támogatás nélkül. És Európa nem tudott volna újra talpra állni, és demokrácia útján maradni második világháború után jelentős amerikai erőfeszítés nélkül". Második világháború óta Európai Unió és Egyesült Államok között nagyon erős a gazdasági együttműködés. Ezt az együttműködést mélyítenék el TAFTA révén.

Mit takar a TAFTA szó? Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezményt (Transatlantic Free Trade Agreement), amit 2015-re szándékoznak létrehozni Európai Unió és Egyesült Államok között.

Mi történik, ha aláírják a Tarnszatlanti szabadkereskedelmi Egyezményt? Megteremti a szabad piacot USA és EU között: termékekre és szolgáltatásokra kivetett vám eltörlése; tőke, technológia és munkaerő szabad áramlásának megvalósítása. Röviden összefoglalva a piac, ami USA és EU között van, liberalizálva lenne.

Több kérdést vet fel, hogy az egyezmény előnyös vagy hátrányos-e, dolgozatban bemutatásra kerül.

Klasszikus közgazdászok szerint teljesen előnyös, hiszen a piac képes önmagát szabályozni, ha teljesen liberalizálva van. Ezzel szemben állnak a keynesiánus, posztkeynesiánus közgazdászok. Szerintük hiába lenne liberalizálva a piac, ha nem tudja önmagát szabályozni, kormányzati beavatkozásra lenne szükség. Miért és hogyan kerülne veszélybe a szellemi tulajdon? Az egyezmény hogyan garantálná a szellemi tulajdon védelmét? Erős és nem alaptalan a kétely ez iránt. Minderre az utóbbi idők eseményei szolgáltattak okot (NSA-botrány, Edward Snowden-ügy). Az egyezmény Magyarországot is érinti, hiszen Európai Unió tagja vagyunk. Bemutatásra kerül, hogyan érinti magyar gazdaságot, társadalmat.

Számos átfogó, külföldi tanulmány készült. Ezek alapján kerül bemutatásra az előzőekben leírt alapkérdések, és az ezekre adott válasz.

Jaime Garcia-Legaz, Joseph Quinlan (2013): TAFTA, The Case for an Open Transatlantic Free Trade Agreement, 15. o. http://cedice.org.ve/wp-content/uploads/2013/04/REA_ATL_NTICA_INGLES_WEB_final.pdf

Jaime Garcia-Legaz, Joseph Quinlan (2013): TAFTA, The Case for an Open Transatlantic Free Trade Agreement, http://cedice.org.ve/wp-content/uploads/2013/04/REA_ATL_NTICA_INGLES_WEB_final.pdf

szerző

  • Sós András
    műszaki menedzser
    alapszak

konzulens

  • Dr. Vígh László
    egyetemi docens, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Jutalom