Regisztráció és bejelentkezés

Fenntarthatósági indikátorok vizsgálata Kínában

Jelen dolgozat célja,hogy Kína - mint a világ második számú nagyhatalma - az alapján vizsgálja meg, hogy az ország megfelel-e a fenntarthatóság követelményeinek. Vajon Kína fejlődés abszolút nem felel meg a fenntarthatóság alapjainak?

A dolgozat a KSH által készített Fenntarthatósági indikátorok kiadványára alapszik, az egyes mutatók szükségszerűsége onnan származik. Ezt követően az indikátorok nem csak Kína esetén lettek megvizsgálva ( hogy a tendenciák hogyan alakultak/nak) hanem a BRIC országok, az Egyesült Államok és ahol lehetett az Európai Unió adatival is össze lettek vetve. Fontos megjegyezni, hogy a dolgozat a Kínai Statisztikai Hivatal és a Világ Bank adataira támaszkodik.

Az adatok alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy Kína fejlődése vegyes képet mutat. A gazdaság és a társadalom területén jelentős javulások tapasztalhatóak - a rossz hírek ellenére -, míg ezt a pozitívumot a környezet sínyli meg. A problémák jelentősek, hiszen méretéből adódóan az egész Világra képest befolyást gyakorolni. Ezt a politikusaik már észrevették és számos intézkedést vetettek be, hogy egy esetleges környezeti katasztrófát megelőzzenek.

szerző

  • Csaba István
    regionális és környezeti gazdaságtan
    mesterszak

konzulens

  • Szalmáné Dr. Csete Mária
    habilitált egyetemi docens, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

III. helyezett