Regisztráció és bejelentkezés

LIMS, a jó laboratórium alapja

Dolgozatomban egy minőségellenőrző és tanúsító analitikai laboratórium fejlesztését és rendszerbe integrálását mutatom be.

Egy akkreditált laboratórium alapvető követelményrendszerét az ISO 17025-ös szabvány írja le. Viszont a vevői igények kielégítése miatt szükséges az ISO 9001-es minőségirányítási szabványnak, illetve az ISO/IEC 20071-es információbiztonsági szabványnak való megfelelőség tanúsítása is. Szakmai és gazdasági egyeztetés után a vállalat egy integrált menedzsment rendszer, a LIMS (Laboratory Information Management System) bevezetése mellett kötelezte el magát.

A szervezetnél a rendszer bevezetés szakmai kidolgozása és irányítása jelent meg új feladatként. Mérnökként felmértem, hogy milyen alapvető változtatások, standardizálások szükségesek a rendszer bevezetéséhez.

A dolgozatban sorra veszem azokat a lépéseket, melyek egészen a rendszer tervezésétől, a bevezetésen át, a próbaüzemben szerzett pozitív és negatív tapasztalatok alapján megfogalmazandó módosításokkal zárul.

Ezt a rendszert egy rugalmas, a változó igényekhez alkalmazkodó menedzsment bázisnak (alapnak) értékelem – itt természetesen a cég folyamatosan változó és bővülő profiljára szabást értem –, mely a minőségügyi-, információbiztonsági területen túl megteremti a lehetőséget az ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszer bevezetéséhez is. Összegezve, bemutatom, hogy hogyan lehet három különböző, mégis szorosan összefüggő területet egy egységes menedzsment rendszerrel lefedni, úgy, hogy a már meglévő tanúsított rendszert is bevonjuk az új, integrált rendszerbe.

szerző

  • Enyedi Zoltán
    regionális és környezeti gazdaságtan
    mesterszak

konzulens

  • Dr. Kósi Kálmán
    c. egyetemi tanár, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést