Regisztráció és bejelentkezés

Percepcióváltás? A budapesti Könyves Kálmán körút – Kőbányai út térségében elhelyezkedő barnamezős területek revitalizációja

A dolgozatban az Európai Unió vonatkozó stratégiai dokumentumából kiindulva vizsgálom a hazai szabályozást, továbbá a vizsgálati térség két kerületének releváns dokumentumait.

A kutatás további részében kitérek olyan megvalósult barnamezős fejlesztésekre, melyek külön-külön jól jellemzik a hazai barnamezőről, annak fejlesztéséről való gondolkodást beruházói oldalról. Bemutatom ezen túl a vizsgálati terület környezetét, az ott lévő barnamezők kialakulását, főbb paramétereit, jellegzetességeit, lehetséges beruházási irányait.

A dolgozat során fő cél Budapest Főváros VIII. és X. kerület barnamezős fejlesztéseinek bemutatása. A Könyves Kálmán körút – Kőbányai út tengelyében megvalósuló két nagy projekt együttesen ugyanis több, mint 35 hektáros zóna megújulását irányozza elő (MÁV Északi Járműjavító kulturális, illetve a Józsefvárosi pályaudvar területén városrész-fejlesztés). Ezzel nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb barnamezős beruházása valósulhat meg. A projektek sikeressége esetén döntően változhat a térségről kialakult percepció, valamint a városlakók mentális térképére is új területek kerülhetnek.

A munka végeredményeként elemezem a barnamező hazai definícióját, jelenlegi helyzetét, mivel úgy érzem, sokszor egymástól különböző beruházásokra ugyanazt a kifejezést használják.

szerző

  • Szakmár Tamás
    Regionális és környezeti gazdaságtan MSc
    mesterképzés (MA/MSc), levelező

konzulens

  • Dr. Szabó Mariann
    egyetemi adjunktus, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

I. helyezett