Regisztráció és bejelentkezés

Kiskereskedelmi áruházláncok a fenntartható fogyasztás és az élelmiszer-pazarlás tükrében

Az egyre növekvő ételpazarlás súlyos gazdasági, társadalmi, környezeti problémát jelent az emberiség számára. Dolgozatunkban vizsgáljuk a kiskereskedelmi áruházláncokat a fenntarthatóság alapelveinek tekintetében, különös figyelmet fordítva az élelmiszer-pazarlás kérdésére. Célunk jelenleg működő, valamint lehetséges megoldások felkutatása az élelmiszer-veszteség csökkentésének érdekében.

A fenntarthatóság fogalma napjainkban egyre több területen kerül felszínre. A fenntartható fogyasztás általunk vizsgált területe az ételfogyasztás, amely területen a fenntarthatóság elérésének érdekében az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentése kulcsfontosságú szerepet játszik.

Szakirodalom feldolgozását követően arra jutottunk, hogy várakozásainkkal ellentétben a nagy- és kiskereskedelmek az élelmiszer-pazarlás csupán kis részét okozzák, ami viszont továbbra is hatalmas reálmennyiséget jelent.

Megvizsgáltuk mind a döntéshozók, mind a kiskereskedelmi áruházláncok szemszögét.

Döntéshozói szinten felismerték, hogy az élelmiszer-pazarlásnak fenntarthatóság szempontjából negatív hatása van. A megoldás igényét már a legnagyobb nemzetközi szervezetek is kimutatták különböző programok keretében, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete, vagy az Európai Unió.

Maguk a kiskereskedelmi áruházláncok is arra törekednek, hogy alkalmazkodjanak a fenntarthatóság alapelveihez; adományokkal, illetve saját kezdeményezésekkel.

Véleményünk szerint az élelmiszer-hulladék szabályozása hatásos lehet. Habár Magyarországon még nem létezik kizárólag élelmiszer-veszteség csökkentését megcélzó jogszabály, elengedhetetlennek érezzük azt a pazarlás mérsékléséhez vezető úton való elinduláshoz.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem a kiskereskedelmi áruházláncokban egyelőre még nem teljesen kiforrott, azonban tervek és kezdeményezések már a világ több pontján fellelhetőek. Ezek különféle alkalmazása, átvétele hatalmas változást hozhatna az élelmiszer-veszteség csökkentésében.

szerzők

 • Brezina Barbara
  Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
  alapképzés (BA/BSc)
 • Brezina Fruzsina
  Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szakály Gréta
  Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Kósi Kálmán
  c. egyetemi tanár, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést