Regisztráció és bejelentkezés

Az LMBT Artivizmus konstrukciója, működése, szerepe és előremutató jegyei a kisebbségi érdekérvényesítésben

Dolgozatom az LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű) artivizmus felépülését, működését és funkcióit járja körül, valamint arra keres választ, hogy miben innovatív ez a terület a kisebbségi összefogás, és a közösségi artivizmus területén. Ismertetem, hogy hogyan alkotnak egységfrontot az LMBT aktivisták és artivisták, és hogy a számos identitással, orientációval, részkultúrával rendelkező csoport hogyan tud egységesen kiállni, ennek érdekében pedig hogyan kezeli saját heterogenitását.

A tanulmány középpontjában az artivista, és az artivista célkitűzésekkel rendelkező projektek és rendezvények állnak, ezeket abból a szempontból vizsgálom, hogy hogyan használják az artivizmust olyan célok elérésére, mint a homofóbia leküzdése, a marginalizáció, diszkrimináció csökkentése, vagy az LMBT emberek sokszínűségének reprezentálása. Elemzem, hogy az említett szerveződések az összefogás milyen példáját valósítják meg, és hogy milyen eszmék, gondolatok mentén teszik azt. Néhány példa a dolgozatban ismertetett rendezvényekre, projektekre: LGBT History Month Scotland, Engaging Hearts and Minds, Changing Attitudes Project, University of Brighton- Civil Partnership Conference, International Dublin Gay Theatre Festival, LGBT Diversity- Working Together Conference.

Dolgozatom megírásához főleg a tematikus LMBT tanulmánykötetek esszéit, valamint azt az ismeretanyagot használtam, melyet különböző külföldi és hazai LMBT, gender, szexualitás, feminista konferenciákon, szemináriumokon, workshopokon szereztem, és azt a tapasztalatot, melyet a különböző LMBT kulturális, művészeti és történelmi programokon sajátítottam el. Magyarországi tapasztalataim a Leszbikus Identitások Fesztiválja (LIFT), az Eurogames Budapest 2012, valamint a Pride rendezvényeihez kötődnek leginkább, ez utóbbin saját beszélgetésem volt LMBT kultúra és történelem témakörben.

Az artivizmusnak fontos szerepe van abban, hogy az LMBT csoportok közelebb kerüljenek társadalmi céljaik eléréséhez, illetve hogy egy pozitívabb reprezentáció jöjjön létre a csoportról, és ezt a szerepet tudatosan is használják az LMBT aktivisták. Úgy gondolom, hogy az LMBT artivizmus gyakorlatai más csoportok számára is hasznosak, ezért is tartom fontosnak, hogy minél több szempontból mutassam be azt.

szerző

  • Nádasi Eszter
    alkalmazott közgazdaságtan
    alapszak

konzulens

  • Kacsuk Zoltán
    egyetemi tanársegéd, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

I. helyezett