Regisztráció és bejelentkezés

Futballhuliganizmus, Egy Soha El Nem Tűnő Jelenség

A Tudományos Diákköri Konferencia dolgozatom során a futballhuliganizmus témakörét kutatom, amely egy XX. századi jelenség, de napjainkra is jelentős kihatással rendelkezik, és számos országban probléma, mivel reneszánszát éli. A dolgozat alapját a huliganizmus kialakulásának története adja, itt főleg az „angol betegség” folyamatát dolgoznám fel, és ennek tekintetében megvizsgálva a hazai futballhuliganizmust, különösképpen foglalkozva a Magyarország – Románia labdarúgó mérkőzés (2015.09.04) eseményeivel, főleg a Népligetnél történt incidensekkel..

A dolgozat során megvizsgálom azt a folyamatot, aminek segítségével Angliában illetve további európai országokban sikerült ezt a jelenséget szinte teljesen kiszorítani a társadalomból, illetve a jelenleg hatályos magyarországi vonatkozó jogszabályokat.

A dolgozat végső konklúziójaként szeretném a jelenség jövőjét vizsgálni, illetve betekintést kapni abba, hogy miért a labdarúgás az a sport, ahol megjelent és fennmaradt ez a jelenség, illetve miért nem tudták a kevésbé fejlett futballkultúrák megoldani ezt a problémát a mai napig sem.

A dolgozat szakirodalomra és személyes megfigyelésekre épül, amiket a Magyar Labdarúgó Válogatott illetve a honi labdarúgás több osztályának mérkőzésein tapasztaltam az évek során.

szerző

  • Patkovics Bence
    Kommunikáció és médiatudomány alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Orbán Annamária
    egyetemi docens, Szociológia és Kommunikáció Tanszék

helyezés

III. helyezett