Regisztráció és bejelentkezés

Utópia vagy Disztópia? A jövő városai a klímaváltozás és az Internet of Things korában

A klímaváltozás minden kétséget kizáróan az egyik legtöbbet vitatott, és legrelevánsabb téma, mind szakmai, mind világpolitikai körökben. Nap mint nap olvashatunk a Greta Thunberg által inspirált klímasztrájkokról világszerte, az ENSZ vagy az Európai Unió klímacsúcsairól, vagy éppen az egyre riasztóbb jelentésekről, melyeket az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) hoz nyilvánosságra.

Ezek a cikkek, elég gyakran meglehetősen apokaliptikus képet festenek az elkövetkező évtizedekről, és arról, hogy mi fog történni, ha az emberiség nem képes a klímaváltozás előrehaladását megfékezni.

Ezzel szemben, a tudományos világ más köreiből egészen más jövőt vetítenek elénk. A Dolgok Internete (Internet of Things) utópisztikus városok képét festi, ahol futurisztikus megoldások segítségével az emberek jobban élnek mint valaha.

Ez a dolgozat ezt a két meglehetősen különböző jövőképet igyekszik összeegyeztetni és megvizsgálni hogy a Dolgok Internete jelenlegi és jövőbeni fejlesztései segíthetnek e a települések adaptációját a klímaváltozás várható hatásaihoz, illetve ezek mitigációját városi szinten. Ez a 21. században egyre fontosabb, hiszen a világ népességének már most több mint fele városlakó, és 2050-re ez az arány várhatóan 68%-ra fog emelkedni.

A klímaváltozás várható hatásai által kiváltott problémák, valamint ezek Internet of Things általi lehetséges megoldásainak általános bemutatása után, a helyzetet Budapest példáján vizsgálom meg, a főváros klímastratégiájának és Okos Város Jövőképének elemzésével. Az elemzésem eredményei függvényében pedig kiemelem melyek azok a problémák melyek nem kaptak elég figyelmet, illetve ha lehetséges, hogy a Dolgok Internete milyen megoldásokat kínálhat erre.

szerző

  • Vályi-Nagy Erzsébet Dóra
    Környezetmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Szalmáné Dr. Csete Mária
    habilitált egyetemi docens, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett