Regisztráció és bejelentkezés

A Tisza II. Hőerőmű kis és közepes moduláris atomerőművel (SMR) történő helyettesítésének vizsgálata

Dolgozatomban be szeretném mutatni, hogy hol tart jelenleg a kis és közepes moduláris reaktorok (SMR) technológiája, alkalmazásuk milyen feltételek mellet és hogyan lenne kifizetődő a jelenleg tartós üzemszüneten tartózkodó Tisza II. Hőerőmű helyén. Kutatásomat a nemzetközi szervezetek (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség IAEA, a Nemzetközi Nukleáris Világszervezet WNA) által publikált fundamentumokra, a Magyarországra vonatkozó részeket, pedig hazai szakértők munkáira építettem.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség definíciója szerint, a kis és közpes moduláris atomerőművek (SMR) legfeljebb 700 MW villamos energia termelésére alkalmasak, a részeit gyárakban állítják elő, valamint további egységekkel bővíthetők amennyiben igény van rá. A kis méretükből és a moduláris kialakításból fakadóan olyan helyeken is lehet őket hasznosítani, ahol eddig nem volt reális opció atomerőmű létesítése.

A felhasználásukat tekintve is igen sokrétűen használhatók, hiszen rugalmasan és skálázhatóan előállított villamosenergia mellett kapcsoltan távhő, hidrogén is termelhető, valamint sótalanító létesítmény is működtethető. Mindezt károsanyag kibocsátás mentesen, így akár régi fosszilis erőművek leváltására is alkalmasak. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagyni a velük kapcsolatos szabályozási és biztonsági kérdéseket sem. Jelenleg az SMR-ek elterjedésének egyik legnagyobb hátráltatója a hosszú engedélyeztetési folyamat. A biztonság kérdése is kiemelkedően fontos, hiszen sok tragikus esemény történt a technológia használata következtében, azonban az SMR-ek aktív és passzív biztonsági rendszereiknek köszönhetően biztonságosabbak, mint a hagyományos atomerőművek.

A Tisza II. Hőerőmű évek óta tartós üzemszünet állapotában van, és jelenleg úgy tűnik, nem is fogják újraindítani elavultság miatt. A terület közelsége a Tisza folyóhoz a könnyű vizes erőműveknek kedvező, továbbá kiépült infrastruktúra is megtalálható, valamint könnyen kialakítható kogeneráció amely nem csak megtérülés szempontjából, hanem a környező lakosság szempontjából is előnyös.

szerző

  • Molnár János
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Szőke Tamás
    PhD hallgató, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

II. helyezett