Regisztráció és bejelentkezés

MI: Más Irány A mesterséges intelligencia lehet-e gyógyír a szegénységre?

A dolgozat a mesterséges intelligencia (MI) és a szegénység kapcsolatát vizsgálja. Az MI technológia gyors fejlődése egyre több kérdést vet fel, például azt, hogy miként befolyásolhatja a szegénység alakulását. A dolgozat definiálja a szegénységet és bemutatja annak eddigi mérséklésére irányuló lépéseit, majd meghatározza a mesterséges intelligencia jelentését.

A kutatás feldolgozza, hogy az MI hogyan enyhítheti a szegénységet az olyan területek modernizálásával, mint az oktatás, az erőforrások elosztása, a mezőgazdaság, az adatelemzés vagy az egészségügy. Az etiópiai oktatás példáján keresztül elemzi, hogy az MI hogyan segítheti a szegénységben élők felemelkedését a tanulási feltételek javításával. Az etiópiai szegénységet leíró két mutató újra számolásával arra jut, hogy az MI oktatásban való használatakor az Emberi Fejlődési Index (HDI) és a Humán Tőke Index (HCI) értékei várhatóan magasabbak lesznek. Tehát a HDI és a HCI mutatók értékeinek növekedése alapján a kutatás szerint várhatóan javulna a szegénységben élők helyzete Etiópiában az MI segítségével. A dolgozat emellett foglalkozik az MI potenciális veszélyeivel is, mint például a munkahelyek megszűnése, az etika aggályok, az adatvédelmi és biztonsági kockázatok, vagy a digitális szakadékok.

A kutatás egy kiegyensúlyozott perspektívát hangsúlyozva, a mesterséges intelligenciát nem, mint a szegénység elleni küzdelem egyedüli megoldásaként, hanem mint a szegénység csökkentésének széles körű eszköztárának egy részeként azonosítja. A dolgozat kritikusan értékeli mind a pozitív, mind a negatív hatásait az MI-nak és ajánlásokat fogalmaz meg azok felhasználására és megoldására. Egy új „Más Irány” -ból vizsgálja a szegénység problémáját.

szerző

  • Berecz Árpád Róbert
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Tóth-Bozó Brigitta
    egyetemi tanársegéd, Közgazdaságtan Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést