Regisztráció és bejelentkezés

Versenyezzünk, de hogyan?

Az Európai Unió megalakulása és bővítési folyamata óriási lehetőségeket teremtett a piaci viszonyok átrendeződésével. A szereplők interakcióit kénytelenek voltak egységes szabályok közé szorítani, akárcsak nemzetállami szinten. Ezen szabályoknak már a kialakítása sem egyszerű, nem is beszélve azok betartatásáról, esetleg szankcionálásáról. A sokéves tapasztalat bizonyítja, hogy a jognak minden oldalról feddhetetlennek kell lennie ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek az olyan vitás ügyek, amelyeknél az érintettek a jogszabályok egyes hiányosságait használják ki. A kiskapukat a kreatív emberek mindig megtalálják, de a kreativitással együtt a jogalkotók is fejlődnek, felkészülnek a legirreálisabb lehetőségekre is.

A komolyan szabályozott versenyt 3 kategóriában sértik meg, melyeket egyenként és részletesen ismertetek a dolgozat során. A szankciók általában elég súlyosak, viszont a vizsgálat gyakran sok időt vesz igénybe. A komoly szankciók minimálisra csökkenthetők, amennyiben az ügy felderítése során az érintettek együttműködnek, nem hátráltatják azt. Ezt az esetet tükrözi a 3 banán importőr kartelljének esete, amelyben a 60 millió eurós bírságot úgy kerülte el az egyik vétkes, hogy perdöntő információkkal szolgált a vizsgálat során.

Szabályok vannak a versenyre. Szankciók vannak annak megsértésére. Ezek megvalósulása viszont egy egész más kérdés. Az esetek megítélése pedig mindig attól függ, a szemlélő éppen melyik oldallal tud jobban azonosulni.

szerző

  • Kéri Brigitta
    Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést