Regisztráció és bejelentkezés

Német titkos fegyverek (angol)

A történelem során az emberiség mindig harcolt , háborúzott. Ezek a küzdelmek pedig mindig óriási emberi veszteségeket és pusztulást hagytak maguk után. Ugyanakkor, ha ezek nem történtek volna meg, akkor a technika is jóval később éri el a mai színvonalát. Ugyanis ezen harcokban a résztvevő felek mindig mindent bevetve próbáltak meg győzelmet aratni. Ez a verseny pedig hatalmas technikai fejlődéssel járt. Ez már az ókori,középkori csatákban is megjelent, hiszen mind ismerjük hogy például a római balliszta, a görög tűz, vagy az első ágyú mekkora sikert hozott az alkalmazó államoknak.

Így volt ez az emberiség legszörnyűbb konfliktusában ,a második világháborúban is, sőt talán itt figyelhető meg legjobban. A hétköznapi ember nem is tudja milyen sok ma is használt technológia fejlődött ki ebben az időszakban, és hogy ezek közül a legtöbbet a német tudósok ,és mérnökök adták.

Kutatásom során olyan német haditechnikai fejlesztéseknek jártam utána , amelyek nagy részéről kevesen tudnak, annak ellenére, hogy ezen kutatások eredményeit ma is alkalmazzák. Ezek a fegyverek az akkori technikai fejlettséget jelentősen megelőzve megfordíthatták volna a háború menetét is.

Munkám során több , a témával kapcsolatos könyvet vizsgáltam, és előadást hallgattam meg,és múzeumot látogattam meg, így szerezve ismereteket az akkori haditechnikáról. Először az ezen időszakra jellemző általánosan használt fegyvereket, azok jellemzőit- és így a témához tartozó alapfogalmakat- ismertem meg, majd haladtam tovább a kisebb számban alkalmazott nem megszokott harceszközökhöz. Megvizsgáltam ezek paramétereit, bevetéseik körülményeit, sikerességüket.

A vizsgált eszközök, és tervek nagy része valódi áttörés volt mind általános technikai, mind haditechnikai szempontból, és valóban ha a megfelelő anyagi erőforrások rendelkezésre álltak volna, és nagyobb számban sikerült volna használni őket akkor a második világháborút nemcsak meghosszabbíthatták , hanem a végkimenetelét is megváltoztathatták volna. Nem egy terv, ötlet azonban nem véletlenül valósult meg csak papíron, az elképzelések sok esetben már alapból, vagy külső okok miatt "zsákutcának" bizonyultak.

Habár ezen fegyverek már a " múlt fegyverei" úgy vélem mindenképpen érdemes velük foglalkozni , mert hasznos gondolatokat, ötleteket jelenthetnek ma is, és remekül mutatják be ,hogy az ember milyen hihetetlen dolgokat képes alkotni a pusztítás érdekében.

szerző

  • Bertényi Ákos
    energetikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Boda Katalin
    nyelvtanár, Idegen Nyelvi Központ

helyezés

Jutalom