Regisztráció és bejelentkezés

A szavak ereje - A szociális munka területén végzett tolmácsolás nehézségei (francia)

A tolmácsolásnak több fajtája létezik, beszélhetünk többek között konszekutív, szinkron, vagy akár kísérő tolmácsolásról, s ezek mindegyikének megvannak a maga nehézségei. Viszont dolgozatomban egy viszonylag új típus kihívásait szeretném elemezni: a szociális és hatósági tolmácsolás problémáit, nehézségeit, melyek a többi tolmácsolás-fajtánál is jelen lévő kihívások mellett újak elé is állítja a tolmácsot.

A szociális és hatósági tolmácsolás pontosabb meghatározása után külön ki szeretném emelni a szociális munka területén végzett tolmácsolást, mely különösen nehéz feladat a legjobb, leggyakorlottabb tolmács számára is és nem mindenki alkalmas ennek a munkának a végzésére. Ki szeretnék térni többek között az előítéletekre, az érzelmi túltelítettségre, a titoktartás, és különösen a szavak megválogatásának kiemelkedő fontosságára, hiszen ezen a területen egyetlen szónak is hatalmas jelentősége lehet, emberek életét változtathatja meg akár pozitív, akár negatív irányba.

Összességében egy minél átfogóbb képet szeretnék adni arról a viszonylag új típusú tolmácsolásról, amelyre napjainkban egyre nagyobb szükség van, remélve, hogy dolgozatommal rávilágíthatok arra, mennyire fontos, hogy ezt a munkát képzett, jól felkészített szakemberek végezzék, hiszen itt emberi sorsok, életek forognak kockán.

szerző

  • Gáspár Judit Ilona
    Nemzetközi két idegennyelvű konferenciatolmács szak
    szakirányú továbbképzés

konzulens

  • Beták Patrícia
    oktató, Idegen Nyelvi Központ

helyezés

Jutalom