Regisztráció és bejelentkezés

Tájékozódás vizsgálata mobil szemmozgáskövető eszköz segítségével

A dolgozat témája a kültéri, térképpel támogatott közlekedés tanulmányozása a Tobii Glasses szemmozgáskövető eszköz segítségével. A kutatás a helyszín ismerete szempontjából laikus és tapasztalt, illetve a nők és férfiak tájékozódása közötti szignifikáns eltéréseket vizsgálja, továbbá jövőbeli kimutatásokhoz adaptálható módszertant szolgáltat.

A kísérletsorozat elvégzéséhez 18-27 év közötti alanyokat kértünk fel, akiknek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem területén kellett megtalálniuk egy kijelölt objektumot, miközben viselték a fixáció és szakkád típusú szemmozgások rögzítésére alkalmas szemüveget. A célpontig való eljutáshoz a résztvevők nem kérhettek segítséget a járókelőktől, csak a kiindulási helyen és a közlekedési szakaszon több ponton megtalálható térképre támaszkodhattak. Az útvonal megválasztásánál a fő szempontok voltak, hogy abban több elágazás is legyen a döntési folyamatok megfigyeléséhez, megtétele ne vegyen több időt igénybe, mint 15 perc, valamint a célállomást egyértelműen azonosítani lehessen. A kísérlet során bejárt útvonal egy erre szolgáló alkalmazás segítségével megjeleníthető, és hibázás szempontjából vizsgálható. Emellett mérhető a végrehajtási idő és a megtett távolság is, amely így egyénenként számszerűsíthető és összehasonlítható teljesítményadatokat eredményezett.

Az így kapott adatok és a kísérletek folyamán rögzített felvételek egységes rendszer mentén történő kódolása és elemzése lehetővé tette a tájékozódás vizsgálatát és a különböző csoportok közötti eltérések kvantitatív értelmezését.

szerzők

 • Eszes Regina
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Krasznai Diána
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Lőrinczy Laura
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Szabó Bálint
  egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Jutalom