Regisztráció és bejelentkezés

Mobil szemmozgáskövetés alapú terméktesztelési módszertan alkalmazása „2 másodperces” sátrak használhatósági vizsgálatához

Mára a szemmozgáskövetés egy igen elterjedt eszközzé vált az ergonómia és marketing kutatók között. Széles körű felhasználása ellenére azonban termékfejlesztésben még nem igen alkalmazzák. Dolgozatunkkal szeretnénk hozzájárulni az említett eszköz olyan használhatósági tesztekhez való alkalmazásának elterjedéséhez, melyek kézzel fogható háromdimenziós tárgyakat vizsgálnak.

Korábbi munkánkban [1] egy, a szemmozgáskövető eszköz szempontjából kisebb kiterjedésűnek számító, azonban kellően bonyolult konyhai eszközt vizsgáltunk, jelen dolgozatunk témája pedig nagyobb méretű termékek, pontosabban „2 másodperces” sátrak tesztelése és összehasonlítása.

Kísérletünkben kilenc személy vett részt. Feladatuk két felállított sátor eredeti útmutató alapján történő összehajtása volt. Annak érdekében, hogy a sátrak összerakási sorrendje ne befolyásolja az összehasonlítás eredményét, az egymást követő alanyok felváltva, mindig másik sátorral kezdték el a kísérletet.

Az információszerzésnek több forrása volt. A hagyományos használhatósági tesztelés eszköztárán túl (megfigyelés, interjú) alkalmaztuk a szemmozgáskövető szemüveg által biztosított lehetőségeket: a feladatteljesítésről videó felvétel készült, amely tartalmazza a szemmozgás pályáját. Emellett lehetőségünk volt speciális szenzorok segítségével egy ún. hőtérkép generálására, mely alkalmas egy sík felület esetén árnyaltabb képet adni a tényleges szemmozgásról. Esetünkben ez jól volt használható a piktogramokkal ellátott használati útmutató elemzéséhez.

A kiértékelés során elemeztük a kamera felvételeket, hőtérképeket és az interjúkat. Figyelembe vettük a kísérlet korlátait (az esetleges stressz faktorokat és egyéb befolyásoló tényezőket). Konstruktív javaslatokat tettünk a sátor és használati útmutatójának továbbfejlesztésére, valamint tapasztalatainkkal hozzájárultunk a módszertan megfelelőbb kidolgozásához.

[1] Hidas A., Horváth M.: Új ergonómiai módszer a terméktervezésben: konyhai robotgép használhatósági vizsgálata mobil szemmozgáskövető eszköz felhasználásával, TDK dolgozat, 2014

szerzők

 • Hidas Anna
  Gépészeti modellezés mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Bory Csilla
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Babicsné Horváth Mária
  Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Hercegfi Károly
  egyetemi docens, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

I. helyezett