Regisztráció és bejelentkezés

A COVID19 járványhelyzet hatásainak egyéni és szervezeti szintű vizsgálata

A COVID19 járványhelyzet jelentős változásokat hozott a munka világában. Az otthoni munkavégzés bevezetése vagy hangsúlyosabb (szinte teljeskörű) alkalmazása jelentette a munkaszervezési megoldást számos szellemi munkaerőt foglalkoztató cégnél.

Kutatásom célja feltárni az otthoni munkavégzés hatásait, szervezeti és egyéni szinten egyaránt, kiemelten a munkavállalói jóllét, a kommunikáció és munkahelyi kapcsolatok, valamint a hatékonyság szempontjából.

A kutatás egy multinacionális telekommunikációs cégnél zajlott. Félig strukturált interjú került felvételre 42 menedzserrel, valamint 13 munkacsoporttal és 5 fókuszcsoporttal (összesen megközelítőleg 150 munkavállalóval). A csoportos interjúk résztvevői véleményüket kérdőíves formában is kifejthették az interjúkat követően, a kimaradt gondolatokat, véleményeket is bemutatva, mely lehetőséggel 79 fő élt. Az egyéni és csoportos interjúkban az otthoni munkavégzés tapasztalatait és a jövőre vonatkozó várakozásokat jártuk körbe.

Az eredmények a munkavállalói jóllét területén belül a legkiemelkedőbb témakörök a munka-magánélet egyensúlya, az ingázás, a testi és mentális jóllét. A kommunikáció és munkahelyi kapcsolatok több résztvevő által említett területei a munkával kapcsolatos és informális kapcsolódás kérdése, az együttműködés és a pszichés állapotok felmérése. A hatékonyság témakörben az egyéni és csoportos teljesítményről, a kreativitásról és az online megbeszélések élményéről esett szó.

szerző

  • Sóskuti Fruzsina
    Pszichológia mesterszak MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Gerákné Krasz Katalin
    egyetemi adjunktus, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést