Regisztráció és bejelentkezés

Az egészséges étkezés és a mozgás hatása a munkahelyi stresszre és a kiégésre

Dolgozatom témájának az egészséges táplálkozás és a mozgás kapcsolatát választottam a munkahelyi stresszel és kiégéssel.

Felmerült bennem a kérdés, hogy a kiégés és a stressz milyen kapcsolatban állhat a mozgással és az egészséges táplálkozással. Hiszen ezen életmódbeli faktorok bizonyítottan hatással vannak a mentális egészségünkre. Így dolgozatomban azt szeretném vizsgálni, hogy hatással van-e az egészséges étkezés, azon belül is a mediterrán diéta, illetve a mozgás gyakorisága a munkahelyi stresszre és a kiégésre. A dolgozatom célja, hogy ezen kapcsolatokat feltárjam.

Dolgozatomban szakirodalmi áttekintésében bemutatom a kiégést és a munkahelyi stresszt, illetve kapcsolatukat a mediterrán diétával és a testmozgással.

Vizsgálatomban a résztvevők (n=295; 67% nő, 33% férfi) egy forms kérdőívet töltöttek ki, amelyben felmértem a demográfiai adatokat kivetően a vizsgálati személyek stressz szintjét Az Észlelt Stressz Kérdőívvel, a kiégés mértékét a Bunout Assesment Tool segítségével, majd rákérdeztem, hogy milyen gyakran sportolnak, és felmértem étrendjük minőségét is a Mediterrán diéta kérdőívvel.

Kutatásomból kiderült, hogy a mozgás negatív irányú szignifikáns hatással a van a munkahelyi stresszre és a kiégésre is. Az étkezés viszont csak a kiégésre volt szignifikáns, negatív irányú hatással, a munkahelyi stresszre azonban nem. Tehát minél többet mozgunk, annál kevésbé jelennek meg a munkahelyi stressz és kiégés tünetei, az étkezésnél pedig csak a kiégésről mondható el ez. Viszont kiderült, hogy az étkezésünk minősége moderálja a munkahelyi stressz kiégésre kifejtett hatását. Tehát minél inkább a mediterrán diéta szerint étkezünk, annál kevesebb befolyása lesz az észlelt munkahelyi stressznek a kiégés mértékére. A mozgás esetében nem találtam szignifikáns moderáló hatást.

A téma kutatása még új területnek számít, ezért több eredményre van szükség az ok-okozati kapcsolatok pontos feltárása érdekében.

szerző

  • Leibinger Aliz
    Pszichológia mesterszak MA
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Tompos-Nagy Eszter
    Egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést