Regisztráció és bejelentkezés

A Bagaboo Bt. Lizzy illetve Lizzard típusú táskáinak termékélmény központú vizsgálata

Napjainkban egy termék megvásárlását számos szempont figyelembevétele előzi meg. Többek között az ár, az aktuális divat és nem utolsó sorban a kényelem. Éppen ezért dolgozatom a kényelem, illetve az azzal szoros kapcsolatban álló felhasználói elégedettség, növelésének érdekében készül.

A kutatásaim célja a táskákban rejlő hibák feltárása. Elsősorban a táskák vállpántjának, illetve hátrészének kialakítása volt számomra lényeges, hiszen táskaviselés közben azzal van folyamatos kontaktban az alany. Másodsorban pedig a táskák felépítése, zsebek elhelyezése és mérete került megvizsgálásra.

A dolgozatom elkészítéséhez 3 féle kutatási módszert alkalmaztam. Antropometriai illesztést, használhatósági vizsgálatot, illetve fókuszcsoportos interjút. Azért ezekre a módszerekre esett a választásom, mert kézzel fogható termékekről van szó, és véleményem szerint ezekkel a módszerekkel megbízható és számomra, illetve a cég számára is hasznos információkat tudok begyűjteni a táskákról úgy, hogy azokkal az emberek közvetlen kapcsolatba kerülnek.

A táskák ergonómiai kialakításának vizsgálata egy antropometriai illesztéssel történt, melynél egy 5 percentilis női, illetve egy 95 percentilis férfi test paramétereit használtam fel. Ezzel szerettem volna kideríteni, hogy milyen testalkat számára ideálisak a táskák méretei.

Használhatósági vizsgálatot alkalmaztam annak érdekében, hogy szimulálni tudjam hogyan viselkednek a táskák hétköznapi használat során, illetve azért, hogy potenciális felhasználók kapcsolatba kerüljenek a termékekkel és véleményüket őszintén kifejthessék.

Végül pedig egy fókuszcsoportos interjút végeztem el, annak érdekében, hogy felmérjem a potenciális felhasználók valós igényeit, és visszajelzést kapjak arról, hogy mennyire felelnek meg a cég táskái az általuk felsorolt kritériumoknak.

Az eredményekből kiderül, hogy vannak a táskáknak olyan jellemzői, amelyeken célszerű lenne változtatni a pozitívabb felhasználói élmény érdekében.

szerző

  • Németh Blanka
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Babicsné Horváth Mária
    PhD hallgató, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

III. helyezett