Regisztráció és bejelentkezés

Szakmák rengetegében

A pályaválasztás az emberi élet egyik legmeghatározóbb döntése. Persze az is látható, hogy huszonegyedik század munkaerőpiacának változékonyságából fakadó folyamatos önfejlesztési és önképzési kényszer magában hordozza a pályaváltás lehetőségét. Ennek ellenére az első végzettség megszerzése egyértelműen jelentős hatást gyakorol az egyén nemcsak munkahelyi életére, hanem egész emberi létezésének alakulására. A személyiséghez jól illeszkedő szakma, tevékenységkör megtalálása elengedhetetlen feltétele a motiváció hosszú távú fenntartásának és ezáltal egy sikeres életpálya befutásának. Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy egy örömmel teli élet megteremtésének is alappillére.

Azt látjuk, hogy az általános iskolát befejező gyermekek számára különösen nagy nehézséget jelent egy olyan középfokú intézmény kiválasztása, amelyben ténylegesen egy adott szakma elsajátítására van lehetőség. Ennek legfőbb oka, hogy a fiatalok egyáltalán nincsenek tisztában az egyes szakmák valódi mibenlétével, az általuk kínált lehetőségekkel.

Ennek fényében kritikus fontosságú, hogy a választási helyzetben lévő középiskolások megfelelő képpel rendelkezzenek az előttük álló karrierlehetőségekről. Ezáltal ne kizárólag családi vagy társadalmi nyomásra, esetleg szubjektív véleményekre és félinformációkra, vagy pusztán a véletlenre alapozva legyenek kénytelenek meghozni a döntést a szakmaválasztással kapcsolatosan.

Az internet számos lehetőséget kínál a probléma megoldására, például pályaválasztási portálok, illetve YouTube-videók formájában. Ezeket elemezve szeretnénk kifejleszteni egy saját weboldalt, amelyen a legfontosabb információk mellett olyan egyperces videókat mutatunk be, amelyek figyelemfelkeltő és lényegre törő módon adhatnak tájékozódási pontot az egyes szakmákról a középfokú tanulmányik megkezdése előtt álló fiatalok számára.

Kutatásunkban ezt az általános és középiskolás gyermekeknek szóló pályaorientációs platformot, illetve az ezzel kapcsolatos kérdőíves adatgyűjtés eredményeit szeretnénk bemutatni, arra összpontosítva, hogy a látogatók mennyire tartották hasznosnak és jól használhatónak az általunk létrehozott felületet.

A későbbiekben szeretnénk, ha a platform nyitott lenne, amelyen – egy megadott szempontrendszer alapján – bárki bővíteni tudja a videók sorát, egyre több szakmát bemutatva.

szerzők

 • Berezvai Orsolya
  Tanár – mérnöktanár
  mesterképzés (MA/MSc), levelező
 • Sebestyén Marcell
  Tanár – mérnöktanár
  mesterképzés (MA/MSc), levelező

konzulens

 • Nagy Katalin
  tanársegéd, Műszaki Pedagógia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést