Regisztráció és bejelentkezés

Tisztaterek gépészeti és építészeti előírásai megoldási javaslatokkal

Egyes iparágak technológiai fejlődésével egyre több területen kap egyre nagyobb hangsúlyt a tisztatér. Alapjaiban mindenhol ugyanaz az elvárás a tisztaterekkel kapcsolatban: az adott helyiség légterében előforduló részecskék és szennyeződések számának szabályozása, minimalizálása, figyelembe véve a lokális nyomás viszonyokat, valamint a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát. Ez így egyszerűnek hangozhat, azonban egy ilyen komplex létesítmény megvalósításához számos szakág szakembereinek szakértelmére és együttműködésére van szükség.

Feladatom a tisztaterek kialakításával szembeni követelmények, gyakran alkalmazott kiviteli megoldások bemutatása volt, felhasználva a szabványok és az ipari gyakorlatok anyagait és számos, a témához illeszkedő szakirodalmat. Munkám során ismertettem a gyógyszeripari tisztaterek definícióját, a rá vonatkozó szabványokkal és előírásokkal, továbbá tervezésének lépéseivel, valamint részleteztem a tisztatereket alkalmazó iparágak sajátosságait.

A feladat kiindulópontját Dr. Poós Tibor Tanár Úr már meglévő írásos anyaga, Harangozó Csaba előadása, illetve két tisztatéri gyárlátogatás jelentette, amelyeken keresztül megismerkedhettem a tisztatér fogalmával. Ezekre alapozva és további irodalomkutatásokat elvégezve készítettem el a végleges munkámat. 

szerző

  • Végh László Mihály
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Poós Tibor
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom