Regisztráció és bejelentkezés

Interaktív bútor továbbfejlesztése

A szakdolgozatom „bútortervezés az e-papír felhasználásával” címmel íródott 2012-ben, melynek továbbfejlesztésére a 2013-as TDK keretein belül szeretnék kitérni. Ezen a feladaton keresztül az volt a célom, hogy egy olyan bútort alkossak meg, amely megfelel a modern formavilágnak, valamint amely bővíti az intelligens; felhasználóval interakcióba lépő termékek körét. Az e-papírra ennek megalkotásához azért volt szükség, mert az egy modern megjelenítési technológia része, hajlékony, mint a hagyományos papír, és fizikai hatással alkot képet magán, vagyis nem az LCD-re jellemző káros háttérsugárzással, ami károsítja a szemet. Másik fontos szempont az volt, hogy az e papír csak akkor fogyaszt áramot, amikor az információt megváltoztatja magán, azon kívül egyáltalán nem igényel áramellátást, vagyis sokkal környezetkímélőbb az állandó áramellátást igénylő kijelzőknél, ami a fenntartható fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen szempont.

A megvalósítandó szerkezetnek egy irodai íróasztalt választottam, amely főként multinacionális cégek felső vezetőinek készülne, hiszen ez a réteg megengedheti magának a frissen elérhető technikai újításokat.

A kidolgozás során szilárdsági számításokat végeztem üveg esetén, valamint a gyártás, és szereléshelyességet is vizsgáltam. Az üvegből készült bútor gyártása, bár lehetséges, de igencsak drága technológia, és a szilárdsága nagy szórást mutathat az egyes elemek között, így mindegyik egyenként külön vizsgálat tárgyát képezi gyártás után. Ennek a jelentős problémának kiküszöbölésére TDK dolgozatomban megoldási javaslatot dolgozok ki egy olcsóbb, de hasonló szilárdságot elérő asztal megvalósításával, mely piacképesebb terméket eredményez.

szerző

  • Zelei Csenge
    ipari terméktervező mérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Gara Péter
    tudományos munkatárs, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

III. helyezett