Regisztráció és bejelentkezés

Plexi lámpa tervezése

Plexi lámpa tervezése

Eitler Tímea BSc IV. évf.

e-mail: eitlertimea@gmail.com

Konzulens: Varga András, Gép- és Terméktervezés Tanszék

e-mail: vargaa@eik.bme.hu

A nyári szakmai gyakorlatot az MKI Plexi Kft-nél végeztem, a cég plexi termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A 2003-ban alakult vállalat kezdetben a reklámiparra koncentrált, idővel azonban kiderült, hogy a plexi termékek sokkal szélesebb területen alkalmazhatóak és keresettek. Ezért döntöttem úgy, hogy a cég termékskáláját bővítendő, lámpát tervezek.

A tervezett konstrukció egy egymásba akasztható plexi egységekből álló, variálható lámpabúra lett. A felhasználó ízlése szerint állíthatja össze saját lámpáját, az elemek színének és darabszámának meghatározásával. A konstrukció előnye, hogy a lámpatest egyszerűen összeépíthető, szétszedhető és újraépíthető, mivel az egységek között nincs fix rögzítés.

Minden egyes elemen négy kampó teszi lehetővé, hogy ezeket összeakasztva plexi „függönyök” legyenek kialakíthatóak. Az egységek kapcsolódása nem merev, hiszen nem kell ragasztót, csavarokat sem más kapcsolóelemeket használni, mert a darabok egymást tartják a helyükön. A lazább kötéseknek hála, nem csak síkokat alakíthatunk ki, hanem görbülő, íves felületek is képezhetők lesznek.

A darabokból építhetők kisebb térelválasztók, lámpatáblák, állólámpák vagy akár csillárok is, de a kidolgozott termék végül a kisméretű függőlámpa lett, amely működőképes prototípusa a cég műhelyében el is készült.

Ahhoz, hogy a termék működőképes legyen és a darabok ténylegesen megtartsák egymást, meg kellett találni az egységek geometriája, a hajlítási szög valamint a körben kiosztott darabok száma közötti ideális kapcsolatot. Ezután következhetett a darabok kivágása, meghajlítása, valamint a LED- égők beszerelése.

A termék előnye a variálhatóságában és könnyű szerelhetőségében rejlik, amit egy olyan modulrendszer tesz lehetővé, amelyhez nem szükségesek hozzáadott kapcsolóelemek.

szerző

  • Eitler Tímea
    ipari termék- és formatervező mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Varga András
    mesteroktató, Gép- és Terméktervezés Tanszék

helyezés

II. helyezett