Regisztráció és bejelentkezés

Gyakori kérdések

Mit jelent a TDK konferencián való részvétel?

A TDK konferencián való részvétel a hallgatók szempontjából számos előnnyel jár. Egyfelől erkölcsi siker, amit a házi, és esetleg  az országos konferencián elért helyezés jelent. Másfelől pluszpontokat jelent mesterképzésre, posztgraduális képzésekre való jelentkezésnél. Ezeken felül a TDK dolgozat elkészítése során jelentős szakmai tapasztalatra lehet szert tenni.

Kik vehetnek részt a Konferencián?

Az egyetemi TDK konferencián az első- vagy másoddiplomás alapképzésben és mesterképzésben (nappali, levelező, távoktatási vagy esti formában) tanuló, aktív státuszú hallgatók vehetnek részt. 2022-től a középiskolások is részt vehetnek a Gépészmérnöki Kar TDK konferenciáján.

Hogyan regisztrálják magukat a középiskolás diákok a BME Gépészmérnöki Kar TDK konferenciájára?

A középiskolások ugyan ezen a portálon tudják magukat regisztrálni, az egyetemistákhoz hasonló módon. Jelenleg a portál technikailag körülményesen tudja csak kezelni ezeket a középiskolás regisztrációkat, így a középiskolások számára irreleváns kérdésekre (pl. aktív félévek száma) irreleváns válasz adandó (pl. aktív félévek száma=1). A középiskolások az 111111 fiktív neptun kóddal tudnak regisztrálni a "Középiskolás Tehetségek" szekcióba.

Hogyan értékelik a dolgozatokat és az előadásokat?

A dolgozatokat és az előadásokat az OTDK Műszaki Tudományi Szekciójának aktuálisan meghirdetett felhívása szerint kerülnek értékelésre. A minél sikeresebb részvétel érdekében érdemes tanulmányozni, hasznos szempontok találhatóak a témaválasztáshoz, a dolgozatíráshoz és az előadásra készüléshez.

Hogyan kell beadni a dolgozatokat?

A dolgozatot általában 1 példányban kinyomtatva, fűzve vagy spirálozva kell leadni a konzulensnek. Ő továbbítja a tanszéki TDK-felelősnek vagy a szekció titkárnak és gondoskodik a bírálat elkészítéséről. Emellett a dolgozat elektronikus verzióját (doc vagy pdf) fel kell tölteni a portálra!

Nyilvánosak-e a bírálatok?

Az elkészült bírálat(ok) tartalmi részét a konzulens vagy szekció titkár közölheti a hallgatóval. A pontszámok nem nyilvánosak, mivel azokat a szekció zsűri felülbírálhatja.

Hogyan lehet tudomást szerezni arról, hogy díjazott-e a dolgozat?

A konferencia utáni napokban kerül sor az ünnepélyes eredmény hirdetésre, melyre hivatalos minden szerző, konzulens és más érdeklődő is. Az elért helyezéseket itt teszi közzé a kari TDK Bizottság, ill. a díjazottak és konzulenseik itt kapják meg az okleveleket.

Jár-e anyagi ellenszolgáltatás a TDK-munkáért?

A TDK-munka a hallgatók és oktatók által önként vállalt plusz tevékenység, ezért anyagi ellenszolgáltatás nem jár érte. A TDK-Konferenciát azonban anyagilag is támogatják szponzorok, amiből az erkölcsi elismerés mellett pénzjutalom is jár. Ezt a hallgatók az egyéb kifizetéseikkel általában a Neptun rendszeren keresztül ösztöndíj formájában kapják meg a konferenciát követő hónapban.

Hogyan lehet jelentkezni az országos konferenciára (OTDK)?

Az OTDK-t  páratlan években rendezik, amelyre az előző két évi intézményi konferenciákon I-II. helyezést elért, és a szekciózsűrik által az OTDK-n való részvételre javasolt dolgozatokkal lehet jelentkezni. Ennek részleteiről az érdekeltek megfelelő időben e-mailben értesülnek az OTDT-től.


Hogyan készüljek fel dolgozatom TDK konferencián történő előadására (vagy bármely más előadásra)?

Az OTDT a felkészülés segítéséhez honlapján (https://otdk.hu/hir/hasznos-tippek-a-tdk-eloadashoz)  egy kommunikációs segédanyagot állított össze hasznos és konkrét ötletekkel kiegészítve. Köszönve az OTDT, és a videókat összeállító kollégák munkáját az oldal tartalmát, és a linkelt videók elérhetőségét azok fontossága és hasznossága miatt alább bemásolva szintén elérhetővé tesszük: 

   1. Hogyan lehetek hiteles előadó?  https://youtu.be/iXHJYwoDxxI
Dr. Meskó Bertalan, egy igazán sikeres, fiatal orvosi jövőkutató inspirációs videója, tanácsai a tudományos előadás készítéséről.

   2. Hogyan készítsek előadást? https://youtu.be/kJdFGk-kv4Q
Mit kell tudnom, ha előadást szeretnék tartani? Praktikus tanácsok az előadás összeállításához és véglegesítéséhez.

   3. Hogyan jelenhet meg egy történet a tudományos előadásban? https://youtu.be/kYhCUWZfGTg
Mi a te történeted? Győrffy Kinga retorikai-storytelling tanácsadó tippjei az előadás színesítéséhez és hitelesítéséhez.

   4. Hogy tudhatom, hogy mi jár(hat) a közönség fejében? https://youtu.be/2nr_pYCD6TY
Mindig más, ezért ismernem kell a közönségemet. A következő gondolatkísérletben egy TDK előadás lehetséges hallgatóinak fejébe nézünk.

   5. Miért tartsunk és hallgassunk előadásokat, miközben adott idő alatt jóval többet olvashatnánk? https://youtu.be/dzVRLzGc7xk Dr. Aczél Petra, kommunikációkutató gondolatai a látható-hallható tudás és információ előnyeiről.

   6. Mit tegyek, ha mégis online kell előadnom? https://youtu.be/qsxn1udiYew
Györffy Kinga tanácsai a sikeres online előadáshoz.  

   7. Hogyan készüljek a Nagy Napon? https://youtu.be/G8_3qI4xkQU
Ma előadást tartok. Otthonról. Egyszerű tippek, amelyek segítenek abban, hogy biztonságban legyünk és a legjobb formánkat hozzuk az előadásunk napján.  

 8. Ha már az OTDK-ra készülsz: https://youtu.be/kgD6v8KWuu4
Interjú 2 korábbi OTDK győztessel a tapasztalatikról, és néhány jó tanács a versenyre.