Regisztráció és bejelentkezés

Orientált polipropilén szalagok gyártástechnológiájának fejlesztése

A polipropilén az egyik legnagyobb körben elterjedt tömegműanyag, mivel a tulajdonságai könnyen befolyásolhatók a követelmények szerint, így egyaránt alkalmas műszaki felhasználásra és hétköznapi termékek gyártására [1–3]. A műszaki alkalmazás egyik módja nagy orientációjú fóliák létrehozása nyújtással, amelyekből a fólia fibrillálásával és sodrásával zsinegek állíthatók elő elsősorban mezőgazdasági felhasználásra [4]. A gyártási folyamat során a fólia előgyártmány szakítószilárdsága az egytengelyű nyújtás hatására bekövetkező molekuláris orientáció miatt jelentősen növekszik, ezzel együtt a fólia keskenyedik és a vastagsága csökken. Ez lehetővé teszi azt, hogy alternáló bemetszések kialakítása után könnyen nagy teherbírású zsineggé sodorható legyen a fólia. A nyújtás laborkeretek közt egy kísérleti fólianyújtósoron történik, amely biztosítja a nagy termelékenységet és a jó reprodukálhatóságot.

A dolgozatban egy zsineg gyártására alkalmazható fibrilláló eszköz tervezése és elkészítése a célom, illetve ennek alkalmazása a Tanszék laboratóriumi fólianyújtósorában. Emellett cél a kísérleti fólianyújtósoron előállított fóliák jellemzése morfológiai és mechanikai anyagvizsgálati módszerekkel. Ehhez előkísérletek alapján választok különböző blendeket az elérhető legjobb szakítószilárdság és szakadási nyúlás figyelembevételével.

Irodalom:

[1] I. M. Ward: Structure and properties of oriented polymers. Springer Science and Business Media, Dordrecht, (1997).

[2] Bigg, D. M.: Mechanical property enhancement of semicrystalline polymers—A review. Polymer Engineering & Science, 28, 830–841 (1988).

[3] Vitkauskas, A.; Miglinaitė, R.; Vesa, P.; Puolakka, A.: Mechanical Properties of Polypropylene Multifilament Yarns in Dependence of their Drawing Ratio. Materials Science, 11, 407–410 (2005).

[4] Kraessig, H.: Film to fiber technology. Journal of Polymer Science: Macromolecular Reviews, 12, 321–410 (1977).

szerző

 • Görbe Ákos
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Bárány Tamás
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Varga László József
  Doktorandusz, Polimertechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett