Regisztráció és bejelentkezés

Üvegszál erősítésű poliamid lézersugaras hegesztése

Az utóbbi években a lézerhegesztés nagy figyelmet kapott, mint ígéretes hegesztési technológia, amely nagy termelékenységű, rugalmas és kiváló minőségű, kis deformációjú varratok létrehozására képes. A varrat minőségén túl a technológiának további előnye az automatizálhatóság és gyártósorokba való könnyű integrálhatóság. A nagy teljesítményű és magasan automatizált gyártósorokon a megfelelő hegesztési technológia kiválasztása rendkívül fontos, mivel ekkor már előre legyártott és előkészített, nagy értékű munkadarabokat kapcsolunk össze. Korábbi kutatások alapján a diódalézer alapú hegesztési technológia pénzügyileg és technikailag is a legjobb megoldás a kapacitás, automatizáltság, kontaktmentesség, higiénia szempontjából. Ezzel a technológiával alacsony hőmérsékleten, rövid ciklusidővel kapcsolható össze akár több, különböző anyag is egyidejűleg.

A használhatósága több iparágon is átível: többek között az autóiparon, a gyógyszeriparon, légitechnikán, elektronikán és szenzortechnikán. A diódalézeres hegesztési technológiát jelenleg is intenzíven kutatják, különösképpen a lézernyaláb okozta ömledékáram, a kulcslyuk effektus és a buborékok okozta porozitás szempontjából.

A diplomatémám kidolgozása során feladatom lesz hosszú üvegszál erősítésű, hőre lágyuló, poliamid mátrixú munkadarabok előkészítése, hegesztése és a varratok vizsgálata, majd a kapott eredmények alapján a hegeszthetőség és az optimális technológiai paraméterek megállapítása.

csatolmány

szerző

  • Gyüre Bálint
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Zoltán
    adjunktus, Polimertechnika Tanszék