Regisztráció és bejelentkezés

Fröccsöntött biopolimer színezhetőségének vizsgálata

Napjainkban egyre több vád éri a hagyományos, kőolajból előállított polimereket, az alapanyag felhasználás (kimerülő források) és későbbi hulladékfeldolgozás, - újrahasznosítás szempontjából. Ezekre a negatív felhangokra kínál megoldást a biopolimerek alkalmazása, amelyeket megújuló energiaforrásokból állítanak elő, és egyben természetes, biológiai úton lebonthatóak.

A biopolimerek, amelyek alapanyagai különböző, a mezőgazdaságból származó termények (rizs, kukorica, stb.), között is jelenleg a legígéretesebb a politejsav (PLA). A PLA egy hőre lágyuló, alifás poliészterek közé tartozó polimer, amelyet legelterjedtebben kukoricakeményítőből állítanak elő különböző polimerizációs folyamatok során. Számos jó mechanikai tulajdonsága miatt alkalmassá válhat a tömeggyártásra. Elterjedéséhez azonban feltétlenül szükséges a fizikai tulajdonságokon túl a termékekkel szemben támasztott esztétikai követelményeknek való megfelelés.

A PLA rossz tulajdonságai között szerepel, hogy kicsi a hőállósága, így a gyártás (fröccsöntés, vagy extrúzió) során sok esetben ennek ellensúlyozására gócképzőt adnak hozzá. A gócképzők hatására nő a PLA kristályos részaránya, amelynek módosító szerepe, befolyásoló hatása fontos a színezhetőség és feldolgozhatóság szempontjából.

Dolgozatomban, és munkám során ezért a PLA színezhetőségét vizsgálom különböző mintákon. A mintákat fröccsöntéssel állítottam elő, amelyek több előre kevert- illetve közvetlenül a fröccsöntőgépben kevert alapanyagból készültek. Ezeket szín-inhomogenitás szerint vizsgálom és értékelem.

szerző

 • Nagy Imre Márk
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Tábi Tamás
  Egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Hajba Sándor
  tudományos munkatárs, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Török Dániel
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

Jutalom