Regisztráció és bejelentkezés

Hibridgyanta rendszerek vízfelvételi tulajdonságának hatása a mechanikai tulajdonságokra

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a polimer kompozit anyagok alkalmazása. Ezen belül is elsősorban a térhálós mátrixú kompozitok a meghatározók. Elterjedésüknek fő oka a kiváló fajlagos tulajdonságaikban keresendő. Ennek köszönhetően előszeretettel váltják le a tervezők a hagyományos szerkezeti anyagokat olyan megegyező vagy esetenként jobb szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező társított polimer rendszerekkel, amelyekkel drasztikus tömegcsökkenés érhető el. Alapvetően nagy teljesítményű alkatrészekről és termékekről beszélünk ilyenkor, viszont a termékek magas műszaki követelményű alkatrészektől (autóipar) a hétköznapi sporteszközökig (teniszütő) terjedhetnek [1].

A kellő szilárdsági jellemzőket kompozitok esetén az erősítőszálak adják és az ezeket magában foglaló mátrix anyag fogja biztosítani a megfelelő összetartást és szívósságot. A térhálós mátrixanyagok nagy hátránya a hőre lágyulókkal szemben az, hogy sokkal ridegebben viselkednek. Ez az előnytelen tulajdonság sok esetben hátrányt jelent az alkalmazhatóságban, főleg a nagy igénybevételű helyeken, ahol a terhelés mellett gyors hatásoknak és dinamikus igénybevételnek is ki vannak téve. A probléma megoldásának egy lehetséges módszere a mátrix mikro- és nanoszerkezetének módosítása. Ennek egyik módja lehet hibrid gyanta rendszerek létrehozása, amely lehetőséged adhat a szívósság fokozására a kedvező szilárdsági értékek megtartása mellett [1].

A mechanikai tulajdonságokban bekövetkezett változások mellett a szakirodalmi adatok jelentős változást mutattak ki a az egyes hibridgyanta rendszerek vízfelvételben. Ezek a rendszerek jelentősebb nedvességfelvevő képességgel bírnak az alkotókhoz képest. Ennek a jelenségnek az okát és a hatásait nem tárták fel alaposan [2].

A kutatás célja a hibridgyanta rendszerek vízfelvételi tulajdonságainak és annak a mechanikai, valamint a morfológiai tulajdonságokra gyakorolt hatásának pontos meghatározása.

Felhasznált irodalom:

[1] Mészáros L., Turcsán T.: Development and mechanical properties of carbon fibre reinforced EP/VE hybrid composite systems. Periodica Polytechnica, 58, 127-133 (2014)

[2] Merdas I., Tcharkhtchi A., Thominette F., Verdu J., Dean K., Cook W.: Water absorption by uncrosslinked polymers, networks and IPNs having medium to high polarity, Polymer, 43, 4619–4625 (2002)

szerző

 • Kabai Sándor
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Mészáros László
  egyetemi docens, Polimertechnika Tanszék
 • Dr. Turcsán Tamás
  Csoportvezető, Polimer és Kompozit Szimulációk, eCon Engineering Kft. (külső)

helyezés

Jutalom